Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok očakáva intenzívny dážď

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h.

GVROtUYWMAEsfeb Intenzívna búrka s prívalovými dažďami v obci Stachy na Šumave. Reprofoto: X/Český hydrometeorologický ústav

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov. Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a ďalších 11 okresov. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského i Košického kraja.  

Nepriaznivé počasie komplikovalo v nedeľu situáciu najmä na Záhorí, na Kysuciach a aj v Bratislave. Viaceré obce a mestá hlásili vyliate korytá vodných tokov, zaplavené ulice, záhrady a pivnice rodinných domov. V hlavnom meste SR pokračujú so stavaním protipovodňových zábran pred očakávanou kulmináciou rieky Dunaj.

Pod vodou sa počas nedele ocitli i viaceré oblasti v Bratislave. Vplyvom silného dažďa zaplavilo Partizánsku lúku či bratislavskú zoo, uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. Silný vietor vyvrátil množstvo stromov a odlomil konáre. Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy.

Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa. Tie najvyššie sa týkajú 10 okresov. V pondelok treba na západnom Slovensku rátať aj so silnejším vetrom. Pre viaceré okresy Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja sú vydané výstrahy.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac