Škody v Bratislave sú rozsiahle, v pondelok treba rátať s obmedzeniami

Veľká voda v Čadci v nedeľu zaplavila desať autobusov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Žilina, ktoré stáli v tamojšom stredisku. Dopravné obmedzenia na pondelok avizuje aj hlavné mesto.

Snímka obrazovky 2024-09-16 o 7.00.55 Spadnuté konáre stromov na Karadžičovej ulici v Bratislave v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Cestujúci na Kysuciach sa podľa hovorkyne SAD Žilina Ivany Strelcovej musia v najbližších dňoch pripraviť na výpadky spojov.

„Z parkoviska sa podarilo vyviezť len dva autobusy, potom to už bolo nebezpečné. Vozidlá teraz budeme musieť odtiahnuť z Čadce do Žiliny, kde ich čaká čistenie a prísna prehliadka,“ vysvetlila hovorkyňa.

Dodala, že následkom tejto udalosti v najbližšom čase na Kysuciach určite nebudú premávať všetky linky. Dopravca sa napriek tomu snaží zabezpečiť spojenia v maximálnej možnej miere. „Prosíme cestujúcich, aby sledovali našu webovú stránku, kde budú vždy aktuálne informácie a overovali si, ktoré spoje pôjdu,“ povedala Strelcová.

Všetky mosty v Čadci, ktoré sú majetkom mesta, sa však po nedeľňajšej povodni podarilo sprejazdniť. Neprejazdné ďalej ostávajú mosty v správe štátnych organizácií. „V pondelok po dodaní stanovísk o vyhovujúcom technickom stave budú sprístupnené aj tieto mosty. Ide konkrétne o most z Námestia slobody a most do Bukova,“ dodala samospráva.

Po opadnutí vody radnica spolu s mestským podnikom služieb a dobrovoľnými hasičmi z Čadce i okolitých obcí začala s čistením zatopených oblastí a objektov v postihnutých domácnostiach a priemyselnom parku. „Práce robia podľa priorít určených operačným strediskom,“ vysvetlili z radnice.

V Bratislave treba rátať s obmedzeniami

V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka (16. 9.) možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Električková linka číslo 9 v pondelok nebude premávať na Miletičovej a Ružinovskej ulici. „Linka 9 zo zastávky Trnavské mýto premáva na stanicu Nové Mesto a späť na Kútiky. Náhradná autobusová doprava X9 premáva obojsmerne medzi zastávkami Trnavské mýto – Astronomická,“ spresňuje Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Naďalej platí, že autobusová linka 29 nepremáva po Devínskej ceste. „Zo zastávky Malá scéna premáva po Botanickú záhradu, ďalej pokračuje cez Karlovu Ves, Dúbravku, Vápenku, Eisnerovu a od zastávky Uhrovecká po svojej trase na Opletalovu, VW5 a späť touto istou odklonenou trasou,“ uvádza DPB.

Pripomína, že medzi zastávkami Hrad Devín – Hradištná premáva náhradná linka X29. Dopravca takisto upozorňuje, že autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská v Devínskej Novej Vsi.

Zvýšená hladina Dunaja v Karloveskej zátoke v Bratislave 15. septembra 2024. Foto: TASR /Jaroslav Novák

Situácia je kritická najmä v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Desiatky obyvateľov tam pre vyliatie potoku Mláka evakuovali. Situácia sa nevyvíja priaznivo ani v pondelok.

Areál Bratislavského hradu bude v pondelok z preventívnych dôvodov a aktuálnej poveternostnej situácie pre verejnosť a návštevníkov uzatvorený.

Počasie zanechalo škody aj v Mestských lesoch v Bratislave. „Popadali stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky, zaliata Partizánska lúka,“ opísal Vallo. Apeloval na ľudí, aby do lesov nevstupovali a vyhýbali sa aj verejným parkom.

Na snímke vyliaty potok Vydrica, ktorý zalial Partizánsku lúku na Železnej studničke v Bratislave 15. septembra 2024. Foto: Dano Veselský/TASR

Primátor informoval aj o umiestňovaní protipovodňových zábran na viacerých miestach pozdĺž Dunaja. „Do konca dňa majú byť dokončené v Karlovej Vsi, Devíne aj v Starom Meste. Zvyšné zábrany v okolí Tyršovho nábrežia majú byť dokončené v pondelok ráno, pred kulmináciou Dunaja,“ dodal.

Pellegrini sa poďakoval všetkým, ktorí bojujú so záplavami

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu navštívil záplavami postihnuté miesta v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Osobne sa poďakoval príslušníkom záchranných zložiek, ktoré už dlhé hodiny zvádzajú boj s vodným živlom.

„Chcem sa poďakovať všetkým hasičom, príslušníkom Ozbrojených síl SR, záchranárom, policajtom i civilným zložkám za ich nasadenie v boji so záplavami. Za ich prácu im patrí naša spoločná úcta a rešpekt,“ uviedol Pellegrini a zdôraznil, že na prvom mieste v zápase s prírodnými živlami musia byť vždy životy a zdravie ohrozených ľudí.

„Úplne však chápem pohnutie všetkých, ktorým sa pred očami ponára do vody ich domov a záhrada, a oni sa pozerajú na skazu, ktorá ničí roky ich práce a energie. V takýchto prípadoch musí okrem obcí a miest podať pomocnú ruku štát a ja som veľmi rád, že ju aktívne podáva,“ dodal prezident.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dnes oznámilo, že je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami.

„Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť finančné prostriedky na jednu domácnosť vo výške až 1500 eur, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce,“ uviedol dnes v Stupave minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Takisto vyzdvihol úlohu záchranných zložiek a odborníkov, ktorí prispeli svojim nasadením a profesionálnym prístupom pri riešení situácie.

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok očakáva intenzívny dážď

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov. Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a ďalších 11 okresov. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského i Košického kraja.

Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa. Tie najvyššie sa týkajú 10 okresov. V pondelok treba na západnom Slovensku rátať aj so silnejším vetrom. Pre viaceré okresy Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja sú vydané výstrahy.

V nedeľu to najviac schytal západ Slovenska

Nepriaznivé počasie komplikovalo v nedeľu situáciu najmä na Záhorí, na Kysuciach a aj v Bratislave. Viaceré obce a mestá hlásili vyliate korytá vodných tokov, zaplavené ulice, záhrady a pivnice rodinných domov. V hlavnom meste SR pokračujú so stavaním protipovodňových zábran pred očakávanou kulmináciou rieky Dunaj.

Pod vodou sa počas nedele ocitli i viaceré oblasti v Bratislave. Vplyvom silného dažďa zaplavilo Partizánsku lúku či bratislavskú zoo, uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. Silný vietor vyvrátil množstvo stromov a odlomil konáre. Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy.

(tasr, est)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac