Storočná voda u našich susedov: Zomrelo už osem ľudí, spadlo viacero domov

Povodne v susednom Česku, Poľsku a Rakúsku nabrali v nedeľu katastrofické rozmery.

Záplavy v Po¾sku Na snímke zaplavený dom v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

V českom meste Ostrava rieka Odra zaplavila niekoľko ulíc, ktoré sú uzatvorené. Rieka Opava už prekonala storočný prietok vody. Do niekoľkých obcí je zaplavená prístupová cesta. Evakuovaní boli aj ľudia, ktorí sa pôvodne odmietli presunúť.

Po výdatných dažďoch v Česku sa na mnohých miestach vyliali rieky a potoky a zaplavili obce a ich časti. Najhoršia situácia je v Moravsko-sliezskom kraji, na severe Olomouckého kraja a v južných Čechách. Evakuovať museli tisíce ľudí. Okrem toho silný vietor spôsobil, že v nedeľu ráno sa ocitli státisíce domácností bez elektriny. Informuje o tom spravodajský web TN.cz.

V Moravsko-sliezskom kraji spôsobila problémy rieka Opava, ktorá má už viac ako storočný prietok vody. V meste Opava v nedeľu ráno zaplavila tamojšie sídlisko Kateřinky. Hasiči tak museli zachraňovať ľudí, ktorí predtým neuposlúchli výzvu na evakuáciu. V Olomouckom kraji je najhoršia situácia v okresoch Jeseník a Šumperk. Mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta.

Závažné problémy spôsobuje aj rieka Odra v Ostrave, ktorá zaplavuje viaceré ulice v meste.

Situáciu skomplikoval aj silný vietor. V nedeľu ráno bolo bez prúdu viac ako štvrť milióna českých domácností.

Doprava kolabuje

Dopravná situácia je v Česku pre povodne extrémne zlá. Český minister dopravy vyzýva, aby ľudia pokiaľ možno zostali radšej doma.

„Ak môžete, obmedzte v postihnutých oblastiach cestovanie autom aj vlakom,“ apeluje na verejnosť minister dopravy Martin Kupka. Odložiť cesty tiež prostredníctvom siete X odporúča Ústredná povodňová komisia. „Výpočet uzavretých komunikácií už je taký dlhý, že má už zmysel hovoriť len o postihnutých regiónoch. Sledujte aktuálne dopravné spravodajstvo,“ povedal hovorca českého Riaditeľstva ciest a diaľnic Jan Rýdl. Najpostihnutejšou časťou Česka sú regióny miest Jeseník, Olomouc a Ostrava, kde voda čiastočne zaplavila aj diaľnicu D1.

Pre extrémne počasie sa v Českej republike neoplatí ani cestovanie vlakom. Uzavretých je približne 40 tratí. Napríklad železničný koridor Praha-Ostrava zaplavila voda pri meste Studénka. Pre popadané stromy na koľajnice vlaky nemôžu prejsť tiež medzi Jihlavou a Brnom či cez Havlíčkův Brod.

Česká vláda sa v pondelok kvôli povodniam zíde na mimoriadnom zasadnutí

Najvyššie stupne povodňovej aktivity boli dosiahnuté na tokoch v 11 zo 14 krajov Českej republiky, informoval v nedeľu spravodajský web iDNES.cz. Výnimkou zostáva Praha, Plzenský a Karlovarský kraj.

V najbližších dňoch hrozí ďalší výraznejší vzostup hladiny rieky Morava, a to z dôvodu vyššieho prítoku z rieky Bečva, napísal iDNES.cz s odvolaním sa na primátora mesta mesta Kroměříž Tomáša Opatrného, ktorý dodal, že prognóza sa stále mení a občania by mali sledovať aktuálnu situáciu na mestských informačných kanáloch a na webe Českého hydrometeorologického ústavu.

Od začiatku povodní do nedeľného poludnia bolo evakuovaných viac ako 10-tisíc ľudí, evakuácie pritom pokračujú. Len v Moravsko-sliezskom kraji bolo zo svojich ohrozených domovov do bezpečia prevezených vyše 6-tisíc ľudí.

Počet domácností, ktoré sa kvôli záplavám ocitli bez elektriny, klesol na 135-tisíc, čo je zhruba polovica oproti nedeľnému ránu. Najvážnejšia je stále situácia v Moravsko-sliezskom kraji, kde je bez elektriny 76-tisíc odberných miest.

Pršať bude v Česku aj v pondelok, zrážkové úhrny však budú nižšie ako cez víkend, uviedol Český hydrometeorologický ústav. Najvyššie vzostupy hladín tokov sa v noci na pondelok predpokladajú na tokoch, ktoré odvodňujú Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy.

Na pondelok 18.00 h SELČ zvolal premiér Petr Fiala mimoriadne zasadnutie vlády ČR.

„Už zajtra by sme mali mať jasnejšiu predstavu o rozsahu aspoň časti škôd, ktoré spôsobili extrémne zrážky. Sme pripravení pomôcť všade tam, kde je to potrebné,“ napísal Fiala v statuse na sociálnej sieti X.

V Poľsku sa preliali dve priehrady, 6-tisícové mestečko je pod vodou

Na juhozápade Poľska sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Informovali o tom agentúra DPA a denník Gazeta Wyborcza.

V sobotu po výdatných dažďoch pretiekla aj priehradná nádrž v neďalekej dedine Międzygórze, pripomína DPA.

Hrádza neďaleko mesta Stronie Śląskie nevydržala nápor rozbúrenej vody v rieke Biała Lądecka, ktorá spadá do povodia Odry. Denník Gazeta Wyborcza píše, že voda v súčasnosti voľné prúdi do mesta, berie všetko čo jej stojí v ceste a ulice v centre mesta sú zaplavené. Mestečko s približne 6-tisíc obyvateľmi sa nachádza v Dolnom Sliezsku neďaleko hraníc s Českou republikou.

Pre stúpajúcu hladinu vody v uliciach ostalo množstvo ľudí uväznených v domoch a panelákoch, keďže voda siaha až na úroveň prvých poschodí.

Situácia v meste je podľa poľského denníka kritická. Jeden z mostov v meste sa zrútil a ďalší je vážne poškodený. Všetky cestné spojenia s mestom sú odrezané, čo záchranárom výrazne sťažuje prácu. Poľské zložky do záchranných prác nasadili aj vrtuľník Black Hawk a na mieste pomáhajú vojaci.

Mimoriadne silné povodne sa v meste vyskytli aj v roku 1997. Súčasná situácia však môže byť ešte horšia ako pred 27 rokmi a povodňová vlna môže dosiahnuť výšku až 700 centimetrov.

Poľsko sa chystá vyhlásiť na zaplavených územiach stav živelnej pohromy

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu živelnej pohromy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X.

Podľa zákona sa stav živelnej pohromy vyhlasuje na čas potrebný na zabránenie alebo odstránenie následkov prírodnej katastrofy, pričom najdlhšie na 30 dní.

Rozhodnutie súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami, ktoré postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najdramatickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve.

Podľa online spravodajstva denníka Gazeta Wyborcza je situácia kritická aj v mestách Glucholazy a Kladsko neďaleko hraníc s ČR, kde sa rieky vyliali z korýt a voda sa valí ulicami.        

Zaplavilo aj časti Viedne

Úroveň hladiny rieky Wien pri Kennedyho moste v západnej časti rakúskeho hlavného mesta stúpla z pôvodných 0,5 na 2,26 metra za jediný deň, uviedli tamojšie pohotovostné zložky.

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informujú agentúry DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky. V štvrti Penzing na severozápadnom okraji Viedne sa rieka Wien na niektorých miestach vyliala zo svojich brehov. Niektoré domy tam museli evakuovať, kým ulice a podzemné parkovisko zaplavila voda.

V troch viedenských okresoch boli prerušené dodávky elektriny, píše DPA. Čiastočne bola z preventívnych dôvodov prerušená prevádzka dvoch liniek viedenského metra. V priebehu nedeľňajšieho popoludnia sa očakáva zmiernenie dažďa.

Povodne si už vyžiadali osem obetí, píše Guardian

Správu o nešťastí u našich severných susedov potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov, informujú agentúry DPA a APA.

Tusk spresnil, že k úmrtiu človeka v dôsledku počasia došlo v okrese Klodzko na juhozápade krajiny neďaleko hraníc s Českou republikou, ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Denník Guardian sumarizuje, že v súvislosti so záplavami sa v Rakúsku, Poľsku a Rumunsku utopilo už osem ľudí a ďalší štyria sú nezvestní v Českej republike.

Povodňová situácia sa v Poľsku v noci na nedeľu zhoršila. V ranných hodinách bola hladina rieky Nysa Klodzka na úrovni 6,65 metra, pričom jej priemerná úroveň vody je jeden meter. V meste Klodzko, ktoré má 26-tisíc obyvateľov, evakuovali zatiaľ zhruba 1600 ľudí a podľa Tuska sa dajú očakávať ďalšie evakuácie.

V najťažšie postihnutých oblastiach došlo k výpadkom elektriny a vody, ako aj mobilných komunikačných sietí.

Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa.

(tasr, sak)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok