Česká vláda bude rokovať o odložení krajských volieb v dôsledku povodní

Najbližší piatok a sobotu sa majú konať v Českej republike krajské a senátne voľby. Primátor Opavy Tomáš Navrátil chce požiadať vládu o ich odklad. Podľa neho bude veľmi ťažké sa na ne pripraviť v stave, keď je veľa miest postihnutých povodňami.

Parlamentné vo¾by ÈR v Brne Volebná miestnosť počas českých parlamentných volieb v roku 2021. Ilustračný obrázok: TASR/Barbora Výrostková

Navrátil chce napísať vláde, ostatným primátorom aj starostom. Tamojšia vláda má o dôsledkoch povodní vrátane konania volieb rokovať v pondelok. Predstavitelia vládnej koalície pre Echo24 povedali, že voľby by sa konať mali, pretože ľudia s nimi už počítajú. O možnosti odkladu volieb už hovorila aj hejtmanka Stredočeského kraja Petra Pecková (STAN).

„V tomto stave bude veľmi ťažké pripraviť sa na voľby. Niektoré volebné miestnosti nebudú môcť byť vôbec otvorené. Pravdepodobne nebudeme schopní zabezpečiť ani distribúciu hlasovacích lístkov,“ povedal Navrátil a dodal, že problém môže nastať aj s členmi volebných komisií, pretože mnohí z nich bývajú v zaplavených oblastiach a budú mať starosti s upratovaním alebo opravou svojich domovov.

Predseda klubu ODS Marek Benda pre portál povedal, že ide o mimoriadne zložité a technicky náročné rozhodnutie. „Uvidíme, koľko volebných miestností bude potenciálne nepoužiteľných a či ich bude možné nahradiť. Nedá sa to odložiť len niekde, muselo by to byť na celom území. Pokiaľ ide o ľudí v zaplavených oblastiach, ktorí majú iné starosti, týždeň alebo 14 dní nič nevyrieši…,“ vyhlásil.

O konaní volieb bude v pondelok rozhodovať vláda. „Ak by sa voľby mali odložiť, bola by potrebná novela zákona, ktorú by musela schváliť dolná komora a senát a podpísať prezident. V takomto prípade by muselo dôjsť ku konsenzu celého politického spektra,“ povedal šéf poslancov TOP 09 Ján Jakob.

(mas)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac