Prípravy na ochranu proti povodniam v Maďarsku sú "stopercentné", povedal minister vnútra

Doposiaľ prijaté opatrenia podľa Sándora Pintéra zaistia, že voda v Dunaji môže byť udržaná za protipovodňovými bariérami.

SR V4 Rakúsko ministri vnútro stretnutie TK BAX Minister vnútra Maďarskej republiky Sándor Pintér. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V prípade ostatných riek patrí medzi prijaté opatrenia aj dočasné otvorenie vodných nádrží v záujme ochrany obyvateľstva, majetku a pôdy pred záplavami.        

Na vykonávaní ochranných opatrení sa zúčastňujú predstaviteľa vodohospodárskeho sektora, ako aj ozbrojené sily, polícia a hlavné riaditeľstvo národného manažmentu katastrof, dodal Pintér. V pohotovosti sú podľa neho aj obce a záchranné služby.        

Armáda nasadila do ochrany pred povodňami 12-tisíc vojakov s primeraným výstrojom vrátane vrtuľníkov. Dobrovoľne budú pomáhať aj odsúdení, píše agentúra MTI.        

Pintér zároveň požiadal samosprávy, aby zriadili obranné výbory, kým vozidlá, vrecia s pieskom a ďalšie vybavenie bude poskytované ústredným operatívnym orgánom.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac