Hladina potoka Vydrica v lesoparku klesla, bratislavské Mestské lesy monitorujú rozsah škôd

Hoci sa situácia zlepšuje, rizikom stále ostávajú stromy s podmočenými koreňmi či nahnuté stromy. Tie v najbližších dňoch začnú odstraňovať, dovtedy mestská organizácia vyzýva ľudí na odloženie návštevy lesoparku.

povodeň dunaj Silný vietor na Trnavskom mýte prevrátil podmáčené stromy. Foto: Miroslava Pavlíková

Hlavné asfaltové trasy sú už od popadaných stromov spriechodnené. Je ich ich odhadom niekoľko stoviek a roztrúsené sú po celom lesoparku. Lesníci tiež monitorujú bezpečnosť stromov v rekreačných areáloch, následne by sa malo začať s postupným spriechodňovaním siete lesných turistických a cyklistických trás.

„Partizánska lúka ostáva uzavretá až do víkendu,“ zdôrazňujú mestské lesy. Spracovať je potrebné spadnuté a nahnuté stromy, vyčistiť detské ihriská a odstrániť poškodený drevený mobiliár. Keďže je lúka úplne podmočená, práce s ťažkou technikou musia ešte niekoľko dní počkať.

Od soboty však majú byť otvorené bufety, altánky aj ihriská. Dočisťovanie a opravy budú pokračovať dlhšie. Asfaltové cesty v Kačínskej doline a nad II. lomom sú čiastočne podmyté, mestské lesy riešia ich spevnenie. Pre peších a cyklistov sú však priechodné.

Úplne nepriechodný je momentálne poškodený dočasný most pri II. lome, priechodný len pre peších a cyklistov je most na Železnej studničke pri odbočke na Kačín. Autobus na Kačín však nepremáva.

Hlavné mesto zároveň riešilo havarijný stav, zosuv cesty, pri 2. rybníku na Železnej studničke. Ku koncu týždňa je naplánované aj strojové čistenie asfaltových ciest od blata a lístia.

(tasr)