Fico: Na uvoľnený post podpredsedu NR SR môže opozícia navrhnúť svojho kandidáta

Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu to uviedol premiér.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 15.16.36 Robert Fico (Smer). Foto: Dano Veselský/TASR

Učinil tak na utorkovej tlačovej konferencii. Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu. Odvolanie Šimečku považuje za správne, podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou budú žiadať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o kontrolu.

„Verím, že je to jasný odkaz, že nebudeme rešpektovať falošných politikov, falošných ľudí, ktorí majú plné reči demokracie a právneho štátu, ale pritom doma vo vlastnej kuchyni sa správajú nedemokraticky a proti právnemu štátu aj idú,“ uviedol premiér.

Kauza tak podľa neho skončila a budú ju doťahovať cez požiadavku na NKÚ. Poznamenal, že chcú, aby NKÚ prišiel na ministerstvo spravodlivosti aj na ministerstvo kultúry a preveril, či nešlo o podvody zo strany rodiny Šimečku. Ich konanie označil za typický príklad príživníctva.

(tasr)