Policajti budú mať nárok na dočasný stabilizačný a náborový príspevok

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky.

policia sr titulka Ilustračné foto. Foto: TASR

Príspevky majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5-tisíc eur bude môcť dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v Ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy bude trvať do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Dočasný náborový príspevok bude môcť získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát príjmu od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt bude oň môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a zotrvať v služobnom pomere bude musieť päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania.

Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten príslušník, ktorý je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok sa zvýši v priemere o 200 eur. Závisieť bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne.
   
Novela zákona, ktorá bola schválená v skrátenom legislatívnom konaní má byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné až od 1. januára 2025.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac