Opitý rakúsky chirurg zrazil cestou do práce cyklistu, následne vykonal tri operácie

Policajti mu namerali 1,26 promile alkoholu v krvi, zobrali mu kľúče od auta aj vodičský preukaz, ale napriek tomu išiel do práce. Pacienti, ktorých operoval, nemali tušenie o stave lekára, ktorý zákroky vykonal úspešne.

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici operaèný sál chirurgické oddelenie Operačný sál. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Niektorí z jeho kolegov vedeli, že je pod vplyvom alkoholu, no neexistuje predpis, ktorý by lekárom stanovoval povolené množstvo alkoholu v krvi počas služieb.

Prípad sa dostal na stôl salzburského štátneho zastupiteľstva, ktoré ho však zastavilo s odôvodnením, že nebolo preukázané žiadne konkrétne ohrozenie a operácie vykonal bez komplikácií, informoval server Heute.

Disciplinárna komisia lekárskej komory teraz posudzuje, či mal lekár v opitosti vôbec vykonávať zákroky. Na otázku, či môže chirurg vziať do ruky skalpel, keď je opitý, komora odpovedala, že „v takomto stave nie je v poriadku vykonávať operácie“.

(mm)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok