České volebné miestnosti sa zatvorili, hlásia nižšiu účasť

Voliči vo voľbách rozhodovali o zložení tretiny Senátu a vedení trinástich českých krajov. Ku kompletnému sčítaniu hlasov by malo prísť v noci na nedeľu. Víťazi volieb v jednotlivých krajoch však môžu byť známi už skôr.

Voľby nového prezidenta Českej republiky sa v piatok popoludní 13. januára 2022 začali aj v Bratislave. V priestoroch veľvyslanectva ČR môžu hlasovať českí občania, ktorí si vybavili voličský preukaz, alebo sú zapísaní do zvláštneho zoznamu voličov. Na snímke ľudia čakajú pred českým veľvyslanectvom na hlasovanie v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky, v Bratislave 13. januára 2023. Foto: TASR/Jaroslav Novák Voľby v Českej republike. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V Českej republike uzavreli v sobotu o 14:00 volebné miestnosti. Skončili sa tak krajské a senátne voľby a začali sčítavať hlasy.

Volebná účasť v krajských voľbách bola pritom podľa predbežných výsledkov zrejme nižšia než v predchádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi, keď dosiahla 38 percent. Nízky záujem sprevádzal napríklad voľby v mnohých obciach na Jeseníkoch, ktoré boli v uplynulých dňoch poznačené ničivými povodňami.

Do sobotňajšieho poludnia tam podľa Noviniek prišlа k urnám len asi pätina voličov. V prechádzajúcich voľbách tam pritom účasť dosiahla okolo 30 percent.

Hlasovanie sa podľa predbežných informácií zaobišlo bez väčších problémov. Česká polícia však preveruje hlásenie o údajnom obchodovaní s hlasmi v Karlovarskom kraji. V Moravsko-sliezskom kraji zase riešili policajti v piatok výhražný e-mail pre školu, v ktorej sa nachádzala volebná miestnosť.

Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu sa konali v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasovalo všade okrem Prahy, o priazeň voličov sa v nich uchádzalo približne 8-tisíc kandidátov. Senátne voľby sa konali v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandidovalo v nich 169 ľudí.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok