V českých voľbách do krajských zastupiteľstiev vyhralo Babišovo hnutie ANO

Krajské voľby sa konali v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy. Hnutie ANO získalo 35,39 percenta hlasov.

Andrej Babiš. Foto: TASR/AP Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Druhá je Občianska demokratická strana (ODS), ktorej predsedom je český premiér Petr Fiala. Získala 5,88 percenta hlasov.

Hnutie Andreja Babiša má najväčšiu podporu v desiatich českých krajoch. V dvoch z nich dali voliči hnutiu taký silný mandát, že v nich môže vďaka väčšine vládnuť samo, konštatuje český spravodajský portál Novinky.cz. Ide o Moravsko-sliezsky a Karlovarský kraj.

Situácia je iná len v Juhočeskom kraji, kde je na prvom mieste ODS, v Juhomoravskom kraji, kde vyhrala koalícia SPOLU (celkovo má 5,5 percenta hlasov, pozn. red.) a v Libereckom kraji s tesným náskokom regionálna strana Starostové pro Liberecký kraj, ktorá získala dovedna 1,66 percenta.

ODS získala v Juhočeskom kraji vyše 47 percent hlasov a tamojší hajtman Martin Kuba z ODS uviedol, že strana bude v kraji vládnuť sama a nebude zostavovať koalíciu.

„Chcel by som, aby sme mali lepšie výsledky, a urobím všetko pre to, aby sme ich mali aj v ďalších voľbách,“ povedal český premiér a predseda ODS Petr Fiala.

Volebná účasť dosiahla 32,9 percenta a je tak nižšia ako v prechádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi, keď k urnám prišlo asi 38 percent voličov.

V tretine volebných obvodov sa rozhodovalo aj o senátorských postoch. Účasť v senátnych voľbách dosiahla v prvom kole približne 30,5 percenta. Viacerým kandidátom sa pritom podarilo postúpiť už z prvého kola volieb.

Volebné miestnosti sa uzavreli o 14:00. Najrýchlejšie boli známe výsledky z Moravského Berouna v Olomouckom kraji. Sčítanie hlasov ukončili už 25 minút po 14:00.

Hnutie ANO zaznamenalo volebný úspech aj v predchádzajúcich voľbách, keď zvíťazilo taktiež v desiatich z 13 krajov. Hnutiu sa však napriek tomu neušlo veľa hajtmanských kresiel, keďže ostatné strany sa dohodli na koalíciách a chopili sa vedenia krajov.

(Echo24, iDNES.cz, tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok