V Iráne sa zatýkalo pre kolaboráciu s Izraelom

Tamojšie úrady oznámili zatknutie 12 osôb obvinených z kolaborácie s Izraelom, údajne plánovali podniknúť kroky proti bezpečnosti krajiny.

Obit_Ebrahim_Raisi347035044099 Iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

„(Revolučné gardy) zatkli v šiestich provinciách (Iránu) 12 kolaborantov so sionistickým režimom (Izraelom),“ uviedla tlačová agentúra Fars. Agentúra nespresnila miesta a dátumy zatknutí, informovala však, že zatknuté osoby „plánovali podniknúť kroky proti bezpečnosti“ krajiny.

Irán pravidelne oznamuje zatknutia ľudí, ktorých obviňuje z toho, že ako agenti pracujú pre cudzie krajiny, najčastejšie pre Izrael, ktorý je označovaný za úhlavného nepriateľa krajiny.

V decembri minulého roku iránske úrady popravili muža uznaného vinným zo spolčovania sa s izraelskou tajnou službou Mossad. O rok skôr, v decembri 2022, za spolčovanie s Izraelom obesili štyroch mužov.

Teherán obvinil Tel Aviv zo sabotáží v niekoľkých svojich nukleárnych zariadeniach a tiež z vrážd niekoľkých iránskych vedcov. Zároveň obviňuje Izrael z júlového útoku, pri ktorom bol v Teheráne zabitý Ismáíl Haníja, vodca politického krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Teherán Izraelu za tento útok opakovane verejne prisľúbil odvetu.

(tasr)


Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok