Joe Biden sa stretne s prezidentom Vietnamu

Vietnamský prezident To Lam a prezident Spojených štátov Joe Biden sa stretnú na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Vietnamská hlava štátu tam bude mať prejav.

Biden vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v záujme ochrany demokracie Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Návštevu USA zároveň využije na stretnutie so zástupcami rôznych spoločností vrátane Google a Meta. Biely dom informáciu bezprostredne nekomentoval. Vietnamské ministerstvo zahraničných vecí neuviedlo, či sa vietnamský prezident, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu, stretne s Bidenom.

Šéf Bieleho domu sa usiluje posilniť vzťahy s Vietnamom, ktorý je strategickým spojencom USA v juhovýchodnej Ázii a významným priemyselným výrobcom. Komunistická krajina však zároveň udržiava vzťahy aj s Čínou a Ruskom.

Ide o prvú cestu vietnamského prezidenta do USA od jeho potvrdenia vo funkcii 3. augusta. Lam sa počas nej zastaví aj na komunistickej Kube, ktorá je dlhodobým partnerom Vietnamu.

(tasr)


Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok