V USA republikáni predstavili plán, ktorým chcú odvrátiť "shutdown" vlády

Plán trojmesačného dočasného návrhu výdavkov predstavil predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson.

Congress Ukraine Israel Šéf Smenovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson. Foto: Profimedia.sk

Návrh neobsahuje požiadavky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na zahrnutie opatrenia týkajúceho sa imigrácie.

Johnson plán predstavil v liste adresovanom svojim kolegom iba osem dní pred tým, než 30. septembra vyprší platnosť súčasného balíka výdavkov vo výške 1,2 bilióna. Snemovňa reprezentantov sa návrh pokúsi schváliť v stredu, uviedol nemenovaný zdroj.

Ak sa návrh výdavkov schváliť nepodarí, tisíce zamestnancov federálnej vlády budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku iba niekoľko týždňov pred americkými prezidentskými voľbami naplánovanými na 5. novembra.

Návrh výdavkov neobsahuje Trumpov návrh, aby záujemcovia o registráciu do zoznamu voličov museli predložiť doklad o americkom občianstve. Návrh výdavkov v tejto podobe podporil aj Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer a znamenal by predĺženie fungovania americkej vlády do 20. decembra.

Kongres zároveň musí do 1. januára schváliť navýšenie stropu nesplateného verejného dlhu, ktorý presiahne 35 biliónov amerických dolárov.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok