Izrael opäť podnikol veľký útok na Libanon

Napätie medzi oboma stranami eskaluje od minulého týždňa, kedy zomrelo 37 ľudí pri výbuchoch pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu.

Libanon Jedna zo zasiahnutých oblastí južného Libanonu. Foto: X

Izraelské vojenské lietadlá v pondelok ráno podnikli podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters sériu náletov na mestá pozdĺž južnej hranice Libanonu. Libanonská tlačová agentúra uviedla, že „nepriateľské vojenské lietadlá uskutočnili viac než 80 náletov v priebehu pol hodiny.“ Útoky hlásia aj na východe krajiny v údolí Bikáa na severe v regióne Hermel.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vyzval obyvateľov južného Libanonu, aby sa nepribližovali k stanovištiam Hizballáhu. Uviedol, že išlo o preventívny útok a na pozície Hizballáhu začali útočiť po tom, čo zistili, že pripravujú raketový útok na Izrael.

Na otázku o možnom pozemnom vpáde izraelských síl do Libanonu Hagari odpovedal, že „urobia všetko, čo bude potrebné,“ aby sa evakuovaní obyvatelia severného Izraela bezpečne vrátili do svojich domovov. Navrátenie evakuovaných označil minulý týždeň izraelský premiér Benjamin Netanjahhu za jeden z vojnových cieľov.

Obe strany konfliktu sa ostreľovali aj počas uplynulého víkendu. V piatok pri izraelskom útoku na Bejrút zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu. V sobotu zase libanonské hnutie vypálilo na Izrael približne 150 rakiet.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok