Guardian: Demokrati v USA sa obávajú, že prieskumy podhodnocujú Trumpovu podporu

Prieskumy preferencií, ktoré sa týkajú predovšetkým kľúčových štátov, poukazujú na mierne vedenie republikánskeho exprezidenta pred súčasnou viceprezidentkou. Aj prieskumy v predošlých volebných obdobiach však zarobili na prekvapenie.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 6.49.42 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Hoci niektoré prieskumy ukazujú, že Kamala Harrisová vedie v Pensylvánii – všeobecne považovanej za najdôležitejší rozhodujúci štát – o štyri až šesť bodov, iné ukazujú, že Trump zaostáva s menším deficitom. Menšie rozdiely ich delia v Michigane a Wisconsine, kde Harrisovej náskok podľa viacerých nedávnych prieskumov dosahuje len jedno či dve percentá, píše britský denník Guardian.

Americký denník New York Times v spolupráci s vysokou školou Siena College v pondelok zverejnil prieskum, podľa ktorého zase Donald Trump vedie v Arizone, Georgii a Severnej Karolíne.

Obavy demokratov podporujú poznatky, že Trump výrazne prekonal prognózy vo všetkých troch severných „swing states“ v roku 2016, keď v nich tesne zvíťazil na ceste k volebnému triumfu nad Hillary Clintonovou, i v roku 2020, keď ho Joe Biden porazil oveľa menším rozdielom, než sa predpokladalo.

Jedinou povzbudzujúcou správou pre Harrisovú je, že ak sa ukáže, že prieskumy sa mýlia rovnako ako v kampani pred voľbami do Kongresu v polovici volebného obdobia v roku 2022, vyhrá všetky rozhodujúce štáty okrem Georgie, pripomína Guardian.

To nepotešilo niektorých demokratov, ktorí upozorňujú, že Clintonová aj Biden dosahovali v prieskumoch proti Trumpovi lepšie výsledky – na celoštátnej úrovni aj v kľúčových štátoch – ako teraz Harrisová.

„To je zlovestné. Bezpochyby je to znepokojujúce, ale vy pracujete tak tvrdo, ako len môžete, bez ohľadu na to,“ citoval denník Hill jedného nemenovaného demokratického senátora. „Môj pocit je, že nemôžete urobiť oveľa viac, ako už robíme.“

John Fetterman, demokratický senátor za Pensylvániu, pre ten istý denník povedal, že Trump je hrozbou napriek niektorým povzbudivým nedávnym prieskumom pre Harrisovú v jeho štáte. „Prieskumy verejnej mienky boli od roku 2016 naozaj vážne pomýleené… Trump pôjde v Pensylvánii tvrdo, a to je absolútna pravda,“ povedal.

(sab)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok