Pri konsolidácii financií by mohlo pomôcť zrušenie predčasných dôchodkov, tvrdí Slovenská obchodná a priemyselná komora

Konsolidácia verejných financií je potrebná, no vláda ide brať peniaze od tých, ktorí štátu zabezpečujú prostriedky vo forme daní, odvodov a poplatkov.

Snímka obrazovky 2024-09-26 o 10.27.48 Montáž nových automobilov Kia v priestoroch výrobnej haly spoločnosti Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Sama však opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch, upozorňuje predseda ekonomického výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ladislav Vaškovič.

Jedným z opatrení, ktoré by pomohli podnikateľom aj verejným financiám, je podľa neho zrušenie možnosti predčasného odchodu do dôchodku.

To, že štát dlhodobo hospodári zle, podľa SOPK dokazuje už 23 rokov každoročne rastúci deficit verejných financií. Konsolidačné opatrenia je preto nutné prijať.

„Ale natískajú sa otázky, prečo vláda so svojimi riešeniami prichádza až teraz? Prečo ich neprediskutovala s odbornou verejnosťou a hlavne, prečo tak opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch?“ pýta sa Vaškovič.

Viaceré navrhované opatrenia sa priamo dotknú i podnikateľského sektora. No za túto zvýšenú záťaž podnikatelia dostanú podľa SOPK neadekvátne málo. „A pritom mnohé z opatrení, ktoré by im pomohli pri podnikaní, by súčasne mali aj pozitívny účinok na zníženie výdavkov verejných financií. Stačí napríklad spomenúť čo najrýchlejšie zrušenie možnosti odchodu do predčasného dôchodku,“ skonštatoval Vaškovič.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok