Gastrosektor aj ubytovanie budú mať päťpercentnú DPH

Vládny návrh pôvodne počítal so sadzbou 23 percent.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Foto: TASR/Dano Veselský.

Gastrosektor aj ubytovacie služby budú na Slovensku v päťpercentnej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH). Oznámil to vo štvrtok na brífingu po rokovaní s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska a Zväzom cestovného ruchu SR minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nominant SNS), za účasti predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka.

„Po týždňoch ťažkých rokovaní a po týždňoch koordinácie našich krokov s asociáciami a zástupcami sektora sa nám podarilo finálne zabezpečiť, že celý sektor cestovného ruchu, tzn. gastro aj ubytovanie bude po novom v päťpercentnej sadzbe DPH,“ spresnil Keketi.

Nižšia DPH Slovensku podľa jeho slov zabezpečí „absolútne postavenie“ v rámci regiónu V4. „V Poľsku je sadzba 8 %, v Česku 12 %, v Maďarsku 5 % a v Rakúsku 10 % na obidva spomínané sektory cestovného ruchu. Verím, že toto pomôže konkurencieschopnosti. Pomôže to podľa čísel od asociácií zachrániť viac ako 15-tisíc pracovných miest. Taktiež nám to pomôže zvýšiť príjmy regionálnych samospráv pri dani z ubytovania,“ uviedol minister.

Rokovania o zníženej DPH pre cestovný ruch s rezortom financií boli podľa Danka „ťažké“. „Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR aj pri takomto dialógu ukazuje svoju opodstatnenosť. Peniaze, ktoré pomôžeme ušetriť hotelierom, cestovnému ruchu, ale aj stravovacím jednotkám sa Slovensku vrátia. Slovensko má potenciál tvoriť až 10 miliárd eur v oblasti cestovného ruchu a športu,“ zdôraznil predseda SNS.

Danko podčiarkol, že ak by v rámci konsolidačných opatrení vlády nemal cestovný ruch dostať päťpercentnú sadzbu DPH, tak SNS bude blokovať schválenie štátneho rozpočtu. „Ak toto nebude, som ochotný blokovať celý štátny rozpočet,“ dodal.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok