Musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu, tvrdí minister financií

Hrubý dlh má blízko k úrovni 60 percent HDP. Návrhy zákonov je preto nutné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, odôvodňuje Ladislav Kamenický (Smer) v parlamentnom pléne balík konsolidačných opatrení.

Ladislav Kamenický Ladislav Kamenický. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Deficit verejných financií a dlh verejnej správy dosiahli v súčasnosti, aj vzhľadom na pretrvávajúce nadmerné výdavky štátu v súvislosti s mimoriadnymi okolnosťami, vysokú úroveň. Slovensko sa pritom nachádza v najvyššom sankčnom pásme národnej dlhovej brzdy. Chcem upozorniť aj na to, že som mnohokrát kritizoval, kde všade sa minuli peniaze, a budeme o tom asi ešte hovoriť a budem na to upozorňovať,“ uviedol Kamenický.

„Schodok hospodárenia som zdedil na úrovni 6,5 percenta HDP a dnes očakávame deficit blízko 6 percent HDP na rok 2024 vrátane konsolidácie, ktorú sme dosiahli už v minulom roku,“ objasnil.

Šéf rezortu financií dodal, že zo strany Európskej komisie bola aktivovaná procedúra nadmerného deficitu. „Musím upozorniť, že za poslednej vlády boli zastavené akékoľvek sledovania deficitu. To spôsobilo situáciu, do ktorej sme sa dostali,“ podotkol.

Tieto skutočnosti podľa Kamenického predstavujú hrozbu vzniku značných hospodárskych škôd. Preto je potrebné naliehavo a efektívne pokračovať v konsolidácii súčasného nepriaznivého stavu v oblasti verejných financií.

„Budem sa snažiť, aby Slovenská republika dosiahla zlepšenie verejných financií. Neteší ma, čo sa tu deje a čo musíme robiť, avšak konsolidácia je, bohužiaľ, nevyhnutná. Nemáme inú možnosť, ako konsolidovať, aj keď je to, samozrejme, bolestivé nielen pre ľudí, ale aj pre biznis,“ uzavrel Kamenický.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok