Treba hľadať čo najrýchlejšiu cestu k mieru na Ukrajine, povedal Péter Szijjártó v OSN

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že po takmer tisíc dňoch vojny na Ukrajine už nie je otázkou, čo si kto o nej myslí, ale to, ako by bolo možné dosiahnuť mier.

Snímka obrazovky 2024-09-26 o 10.50.33 Péter Szijjártó v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

„My Maďari nechceme ďalšie ničenie,“ zdôraznil a dodal, že je načase poctivo bilancovať, čo z toho, čo urobilo medzinárodné spoločenstvo a Európska únia v reakcii na vojnu na Ukrajine, sa podarilo, a čo nie.

Minister konštatoval, že v súvislosti s touto vojnou sa nedosiahlo prakticky nič. „Musíme si úprimne položiť otázku, či dodávky zbraní mali nejaký význam. Je zrejmé, že nie, pretože nezmenili situáciu na bojisku a nepriblížili mier,“ povedal Szijjártó, podľa ktorého iba stúpol počet obetí a vojna sa predĺžila.

Maďarsko je podľa Szijjártóa vážne znepokojené otvorenými odkazmi na možné použitie jadrových zbraní a zdôraznil, že OSN by mala zohrávať väčšiu úlohu v diplomatickom úsilí o urovnanie vojenského konfliktu.

(tasr, hirado)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok