ZMOS žiada od vlády 50 miliónov eur pre samosprávy

Samosprávy upozornili, že ich finančná situácia sa zhoršuje, pričom viaceré mestá a obce museli začať prepúšťať zamestnancov.

TK MV SR, ZMOS-u a polície k dopravnému znaèeniu Jozef Božik. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur. To je podľa ZMOS-u suma, ktorú samosprávy očakávali na podielových daniach do konca roka. Vo štvrtok o tom informovala Zuzana Špačeková zo ZMOS-u.

„ZMOS apeluje na vládu, aby zabezpečila okamžité dofinancovanie podielových daní vo výške 50 miliónov eur, ktoré samosprávam prináležia. Finančná situácia sa zhoršuje, pričom viaceré mestá a obce už pristúpili k prepúšťaniu zamestnancov. Stavy na účtoch a v rezervných fondoch samospráv sa postupne znižujú, čo ohrozuje základné fungovanie miest a obcí,“ uviedlo združenie s tým, že výpadok na podielových daniach vznikol v dôsledku nenaplnených prognóz na rok 2024.

Nedostatok financií môže podľa predsedu ZMOS-u Jozefa Božika spôsobiť kolaps základných služieb, ktoré samosprávy poskytujú občanom. „Výpadok 50 miliónov eur prinútil mnohé samosprávy šetriť, prepúšťať zamestnancov a riešiť situáciu krízovým manažmentom,“ upozornil Božik.

Doplnil, že ZMOS nesúhlasil ani s navýšením miezd zamestnancov vo verejnej správe. „Ak máme vyplácať odmeny vo výške 800 eur pre zamestnancov, štát musí garantovať ich financovanie. Inak nebudeme schopní zabezpečiť ani základné služby,“ uviedol.
        
Samosprávy podľa ZMOS-u už teraz riešia krízové situácie s minimálnymi finančnými prostriedkami a nemajú zdroje ani na zabezpečenie základných potrieb ako osvetlenie či vykurovanie. „Samosprávy si šetrili prostriedky na investície, no teraz musia tieto rezervy použiť na pokrytie bežných výdavkov. Doslova ‚prejedáme‘ prostriedky, ktoré sme mali určené na rozvoj, pretože štát nefinancuje 4300 kompetencií, ktoré máme v správe,“ uviedol Božik

Nedostatok financií podľa neho ohrozuje základné služby, ako osvetlenie ulíc, údržba verejných priestorov či financovanie športových klubov, ktoré sú závislé od dotácií.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok