Harrisová vo Washingtone uistila Zelenského, že jej podpora pre Ukrajinu je neochvejná

"Ukrajinský ľud statočne bráni svoje domovy a svoju vlasť, svoju slobodu a demokraciu proti brutálnemu diktátorovi," povedala Kamala Harrisová na spoločnej tlačovej konferencii s Volodymyrom Zelenským po ich rokovaniach v Bielom dome.

Stretnutie Harrisovej a Zelenského Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová si podávajú ruky počas stretnutia vo Washingtone vo štvrtok 26. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Harrisová zároveň kritizovala tých, ktorí by Ukrajinu prinútili vzdať sa veľkej časti svojho územia a požadovali by, aby akceptovala svoju neutralitu.

„Tieto návrhy sú rovnaké ako návrhy (ruského prezidenta Vladimira) Putina. A povedzme si jasne, že to nie sú návrhy pre mier. Sú to návrhy na kapituláciu,“ vyhlásila.

Dodala, že ľudia, ktorí to navrhujú a podporujú, sú aj v USA. Podľa Harrisovej sú takéto návrhy nebezpečné a neprijateľné. Podľa AFP šlo o narážku na Harrisovej protikandidáta v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, republikána Donalda Trumpa.

Harrisová opäť pripomenula, že vojnu na Ukrajine môže ukončiť ruský prezident Vladimir Putin, keď nariadi stiahnutie ruských jednotiek z ukrajinského územia.

Viceprezidentka USA tiež zopakovala, že o konci vojny sa nedá rozhodnúť bez Ukrajiny.

Zelenského stretnutie s Harrisovou sa uskutočnilo po tom, ako sa ukrajinský líder v Bielom dome zišiel s dosluhujúcim prezidentom USA Joeom Bidenom a podľa spravodajskej televízie CNN naznačilo Zelenského odhodlania nadviazať s Harrisovou tesnú spoluprácu, ak by vyhrala novembrové prezidentské voľby v USA.

Kamala Harrisová sa už pred stretnutím so Zelenským vyjadrila, že v prípade svojho zvolenia za prezidentku USA bude pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok