Írsko udelilo Facebooku pokutu 91 miliónov eur

Dôvodom, ktorý uviedla Komisia pre ochranu údajov (Data Protection Commission, DPC), bolo neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania. Ide tak o záver päťročného vyšetrovania, píše agentúra Reuters.

meta logo Logo spoločnosti Meta. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie sa začalo v apríli 2019 po tom, čo spoločnosť Meta ako vlastník platformy Facebook oznámila írskej DPC, že neúmyselne uložila určité heslá používateľov sociálnych médií vo svojich interných systémoch ako „obyčajný text“, bez kryptografickej ochrany alebo šifrovania.

DPC zistila štyri porušenia všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR) v Európskej únii (EÚ).

Meta incident verejne priznala a vo vyhlásení uviedla, že v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly v roku 2019 zistila, že podskupina hesiel používateľov Facebooku bola dočasne zaznamenaná v čitateľnom formáte v rámci jej interných dátových systémov.

Spoločnosť podnikla okamžité kroky na opravu chyby po tom, ako ju identifikovala. Podľa jej zistení neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by boli heslá zneužité. Aj DPC poznamenala, že heslá neboli sprístupnené externým stranám.

DPC v júni predložila návrh rozhodnutia o pokute európskym dozorným orgánom na ochranu údajov a ďalším úradom, a tie nevzniesli žiadne námietky.

Rozhodnutie írskych komisárov pre ochranu údajov bolo oznámené spoločnosti Meta.

„Všeobecne sa uznáva, že používateľské heslá by sa nemali uchovávať v otvorenom texte vzhľadom na riziká zneužitia,“ uviedol vo vyhlásení Graham Doyle, predstaviteľ DPC v Írsku.

Meta konštruktívne spolupracovala s DPC počas celého vyšetrovania, dodal hovorca v piatok.

DPC je hlavným regulátorom EÚ pre väčšinu popredných internetových firiem z USA vzhľadom na to, že si za svoje európske sídlo zvolili Írsko.

Spoločnosť Meta doteraz dostala v EÚ pokuty v celkovej výške 2,5 miliardy eur za porušenie všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov zavedeného v roku 2018 vrátane rekordnej pokuty 1,2 miliardy eur v roku 2023, proti ktorej sa Meta odvolala.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok