Silnejúca AfD má svoju kandidátku na post spolkového kancelára

Spolupredsedovia strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky.

profimedia-0824912890 Nemecký kancelár Olaf Scholz a líderka AfD Alice Weidelová. Foto: Profimedia.sk

Zatiaľ ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Hlasovanie na tejto úrovni by sa podľa medializovaných správ malo uskutočniť začiatkom decembra. Očakáva sa, že Weidelovú kandidatúrou oficiálne potvrdia až začiatkom budúceho roka.

Voľby do nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) sa budú konať v septembri 2025. Na nemeckej politickej scéne už desaťročia dominuje stredopravicový konzervatívny blok CDU/CSU a stredoľavicová SPD súčasného kancelára Olafa Scholza, ktoré však v uplynulých rokoch prichádzajú o voličov.

Hlavné politické strany v krajine odmietajú s AfD spolupracovať, v dôsledku čoho napriek svojmu silnému zastúpeniu v Bundestagu zostáva v opozícii.

(tasr)


Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok