Irán považuje izraelské útoky na Bejrút za vojnový zločin

Veľvyslanectvo islamskej republiky v Libanone označil pokračujúce útoky Izraela na severného suseda za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a „prinesie páchateľom primeraný trest“, citovala ambasádu agentúra Reuters.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 5.49.16 Záchranári prehľadávajú trosky budovy zničenej po piatkovom izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že útok je „vojnovým zločinom“, za ktorý by sa mali zodpovedať Izrael aj Spojené štáty, uviedli iránske štátne médiá.

„Tento barbarský útok, ktorý vykonali prostredníctvom bômb darovaných Spojenými štátmi sionistickému režimu… je jasným a nepopierateľným vojnovým zločinom. Preto je americký režim tiež spolupáchateľom (…) a musí byť potrestaný,“ ozrejmil hovorca.

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

(tasr)


Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok