Borrella mrzí, že sa nikomu nepodarilo zastaviť Netanjahua

Izraelský premiér je podľa šéfa európskej diplomacie odhodlaný za každú cenu eliminovať militantné hnutia Hamas a Hizballáh, proti ktorým Izrael simultánne bojuje už rok, informovala agentúra AFP.

Josep Borrell. Foto: TASR/AP Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že ani USA nie sú schopné v týchto snahách zastaviť Benjamina Netanjahua.

„Snažíme sa vyvíjať všetok diplomatický tlak na prímerie, ale zdá sa, že nikto nie je schopný zastaviť Netanjahua ani v Gaze, ani na Západnom brehu Jordánu,“ povedal Borrell pre médiá pri príchode na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku.

Netanjahu dal podľa Borrella jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí. „Ak je interpretácia zničenia Hizballáhu rovnaká ako v prípade Hamasu, potom sa schyľuje k dlhej vojne,“ poznamenal Borrell.

Odchádzajúci šéf zahraničných vecí EÚ opäť vyzval na diverzifikáciu diplomacie zo strany Spojených štátov, ktoré sa už niekoľko mesiacov neúspešne snažia dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. „Nemôžeme sa spoliehať len na USA. USA sa o to pokúšali niekoľkokrát, neuspeli,“ dodal.

Netanjahu v prejave na pôde OSN v piatok obhajoval už takmer rok trvajúce útoky zamerané na palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy. Zároveň deklaroval, že je odhodlaný dosiahnuť ciele Izraela v boji proti šíitskému militantnému hnutiu Hizballáh, ktoré pôsobí v južnom a východnom Libanone.

Z rozrastajúceho sa konfliktu na Blízkom východe obvinil Irán. Povedal, že Izrael sa bráni proti Teheránu na siedmich frontoch. „V Iráne neexistuje miesto, na ktoré by dlhá ruka Izraela nedosiahla. A to platí pre celý Blízky východ,“ pohrozil izraelský premiér.

(tasr)


Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok