Poľsko a Pobaltie požadujú peniaze na budovanie masívnej obrannej línie na východe

Členské štáty NATO - Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko - chcú získať financie na vybudovanie siete bunkrov, bariér, distribučných liniek a vojenských skladov pozdĺž svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovali v sobotu predstavitelia Estónska.

Bezpeènostná konferencia Globsec Bratislava Forum 2023 Estónsky minister obrany Hanno Pevkur počas konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023. Foto: TASR/Jakub Kotian

Tri pobaltské krajiny plán na vybudovanie „Pobaltskej obrannej línie“ pôvodne ohlásili v januári. Poľsko v máji oznámilo podobný projekt pod názvom „Východný štít“, ktorý by mal posilniť jeho hranice s Bieloruskom a s ruskou exklávou – Kaliningradskou oblasťou.        

Potreba pobaltskej obrannej línie vychádza z bezpečnostnej situácie a podporuje novú bezpečnostnú koncepciu NATO, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo svojom vyhlásení.

„Je mimoriadne dôležité, aby sme naše činnosti koordinovali s Poľskom,“ dodal minister. Projekt „posilňuje bezpečnosť Európskej únie a vojenskej obrany na jej hraniciach, čo je podľa nás jednoznačný dôvod, prečo by (ho) aj EÚ mohla finančne podporiť“, uviedol Pevkur.        

Ministri obrany štyroch európskych krajín sa v piatok stretli v meste Daugavpils na juhovýchode Lotyšska, aby prediskutovali financovanie projektu.        

Ministri nespresnili, akú finančnú pomoc od Bruselu mienia požadovať, v spoločnom vyhlásení však uviedli, že „ruská vojna proti Ukrajine ukázala, že vytváranie fyzických bariér v otvorenom teréne bez prirodzených obranných plôch má prvoradý význam dokonca aj v technologicky pokročilom vojenskom konflikte“.

(tasr)


Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok