Danko: Ak to pomôže koalícii, pokojne sa vzdám funkcie podpredsedu parlamentu

Líder Slovenskej národnej strany Andrej Danko je pripravený vzdať sa funkcie podpredsedu parlamentu, ak to pomôže upokojeniu situácie v koalícii.

15. schôdza Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Danko to povedal na pondelkovom rokovaní s predstaviteľmi Smeru a Hlasu. „Funkcia predsedu Národnej rady je pre SNS uzavretá aj po vyhlásení premiéra Roberta Fica, ktorý povedal, že buď to bude Andrej Danko alebo do konca volebného obdobia poverený Peter Žiga. Tam sa pre nás nič nemení a moja funkcia nestojí za to, aby táto vláda padla,“ prízvukoval predseda SNS s tým, že jeho strana túto vládu nerozbije.

Koalícia sa podľa jeho slov dokáže dohodnúť aj na schválení štátneho rozpočtu. Zároveň však opätovne kritizoval ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas), ktorý podľa neho nezvláda svoju prácu.

„Mal by vypustiť paru a počúvať koaličných partnerov pri sociálnych opatreniach. To, že politické strany získali niektoré rezorty, ešte neznamená, že sú v ich vlastníctve. Máme právo za SNS povedať k niektorým rezortom svoj názor,“ myslí si Danko, ktorý zopakoval, že v záujme zachovania koalície môže odísť aj z funkcie podpredsedu parlamentu.

Trinásty dôchodok chce SNS upraviť

Spomenul predovšetkým trinásty dôchodok, o ktorého úprave chce SNS rokovať v koalícii. Jeho predstava totiž je, aby trinásty dôchodok dostávali napríklad tí, ktorí ho majú nižší ako minimálna mzda, a nie všetci, respektíve tí, ktorí ho nepotrebujú.

„V roku 2024 potrebujeme 830 miliónov eur a v roku 2027 už na trinásty dôchodok nebude stačiť ani miliarda eur,“ priblížil Danko. Dôchodcom podľa neho treba pomôcť, no na Slovensku sú aj seniori, ktorí majú dôchodky vo výške niekoľkých tisíc eur.

„Je predsa asi nelogické, že tu máme dôchodcov, ktorí majú dvetisíc, tritisíc eurové dôchodky, a takisto dostanú 606 eur,“ dodal. Pokiaľ by 13. dôchodok dostávali iba seniori s príjmom menším ako priemerná mzda, ušetril by podľa podpredsedu parlamentu štát asi 300 miliónov eur ročne.

Zároveň Danko ozrejmil, že tieto a ďalšie podstatné veci doriešia na koaličnej rade, ktorá bude 2. októbra.

Danko súhlasí aj s rokovaním o minimálnej mzde

Líder SNS taktiež súhlasil s podmienkou strany Hlas-SD, aby sa na súčasné rokovanie parlamentu zaradila novela zákona o minimálnej mzde z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD). Prerokovanie novely bolo jednou z podmienok Hlasu na podporu konsolidačných opatrení vlády.

„Ultimatívna podmienka, ktorá zaznela v médiách, bola, že chce (Erik Tomáš), aby bola zaradená minimálna mzda na túto schôdzu. Musím povedať za SNS, že ak by to mal byť problém, tak som súhlasil s podmienkou, aby sme mali možnosť sa odborne k minimálnej mzde vyjadriť,“ doplnil Danko.

Tomáš v uplynulých dňoch opakovane uviedol, že vládou schválený návrh zákona o minimálnej mzde bol odložený na ďalšiu schôdzu parlamentu pre nesúhlasný postoj Danka. Jedným z dôvodov malo byť podľa Tomáša odmietavý postoj Hlasu-SD, aby sa šéf SNS stal predsedom parlamentu, keďže podľa koaličnej zmluvy tento post patrí strane Hlas.

Na pondelkové Dankove vystúpenie neskôr zareagoval. „Oceňujem, že SNS súhlasí s tým, aby sa zákon o minimálnej mzde vrátil na rokovanie parlamentu. Ako vládna koalícia tak budeme môcť naplniť svoj dôležitý spoločný záväzok z programového vyhlásenia vlády,“ povedal s dôvetkom, že je vždy ochotný s koaličnými partnermi na odbornej úrovni diskutovať o opatreniach v sociálnej oblasti.

„Len pokojná a konštruktívna atmosféra vo vládnej koalícii zaručí naplnenie sľubov, ktoré sme dali ľuďom,“ uzavrel šéf rezortu práce.

(tasr, gko)