Maďarsko čelí žalobe Európskej komisie pre zákon o ochrane národnej suverenity

Eurokomisia podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Budapešť, pretože sa domnieva, že tamojší zákon o ochrane národnej suverenity je v rozpore s právom EÚ. Jeho cieľom je podľa kritikov umlčanie opozície a odporcov vlády, píše agentúra AFP.

pexels-karol-czinege-7512252 Maďarský parlament. Foto: Pexels.com

Vo februári tohto roka poslala Komisia Maďarsku formálne oznámenie, v ktorom vyjadrila obavy v súvislosti so znením tohto zákona. Odpoveď Budapešti eurokomisia považovala za neuspokojivú a v máji zaslala Maďarsku odôvodnené stanovisko, v ktorom zopakovala sťažnosti na porušenia Charty základných práv EÚ, základných slobôd na vnútornom trhu a právnych predpisov EÚ o ochrane údajov.

V odpovedi Budapešť uviedla, že zákon o ochrane suverenity neporušuje právo EÚ, a že obavy Európskej komisie sú neopodstatnené.

„Po dôkladnom posúdení odpovede maďarských orgánov Komisia trvá na väčšine zistených nedostatkov, ktoré ešte stále neboli vyriešené,“ uviedla Komisia vo štvrtkovom stanovisku. Maďarský zákon podľa nej porušuje napríklad právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, slobody prejavu a informácií, slobody združovania, práva na advokátsku mlčanlivosť, ako aj prezumpciu neviny.

Maďarské Národné zhromaždenie schválilo zákon v decembri minulého roka. Vládna strana Fidesz tvrdí, že je potrebný na ochranu pred politickými zásahmi zo zahraničia.

Zákonom sa zriadil Úrad na ochranu suverenity, ktorého úlohou je vyšetrovať konkrétne činnosti vykonávané v záujme iného štátu alebo zahraničného orgánu, organizácie alebo fyzickej osoby, ak je pravdepodobné, že porušujú alebo ohrozujú suverenitu Maďarska. Vyšetrovanie sa týka aj organizácií, ktorých činnosť financovaná zo zahraničia môže ovplyvniť výsledok volieb alebo vôľu voličov.

Ak Súdny dvor EÚ (SDEÚ) rozhodne, že Maďarsko si neplní povinnosti a porušuje únijné právo, vláda v Budapešti bude nútená vnútroštátnu legislatívu upraviť a dať ju do súladu s právom EÚ. Ak Komisia nebude spokojná s konaním Maďarska a SDEÚ následne zistí, že Budapešť nevyhovela rozsudku, môže mu uložiť peňažný trest – paušálnu pokutu a/alebo pravidelné penále za každý deň omeškania.

(tasr)


Olaf Scholz a Thomas Haldenwang sa zúčastnili konferencie o ľudských právach LGBTQ, kde vyjadrili podporu rovnosti a bezpečnému životu bez diskriminácie.
Prejsť na článok
Dokument o veštici Luciane odhaluje smiešne a smutné osudy osamelých ľudí, ktorí sa snažia nájsť šťastie v komplikovaných vzťahoch.
Prejsť na článok
FPÖ vyhrala voľby s 29,1%, Zelení a NEOS sú v parlamente, ale budúca koalícia je neistá, migrácia bola kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Rastúce ceny vstupného do akvaparkov hrozia úbytkom návštevníkov a tržieb, čo môže viesť k finančným problémom prevádzkovateľov.
Prejsť na článok
Tomáš z Hlasu-SD varoval pred hlasovaním bez koaličnej dohody a navrhuje 100 miliónov eur na pomoc domácnostiam s vysokými cenami energií.
Prejsť na článok
Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok