Libanon je ochotný nasadiť na juhu armádu proti Hizballáhu

Vláda je pripravená implementovať rezolúciu OSN, ktorej cieľom bolo ukončenie vojenskej prítomnosti Hizballáhu južne od rieky Lítání. Malo by ísť o súčasť dohody s cieľom zastaviť vojnu s Izraelom, uviedol v pondelok dočasný libanonský premiér.

Miesto atentátu na vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha Ľudia sa zhromažďujú na mieste atentátu na vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Nadžíb Míkátí, ktorý plní niektoré úlohy hlavy štátu v dôsledku neobsadeného postu prezidenta, podľa agentúry Reuters vyhlásil, že Libanon je pripravený plne implementovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1 701 a južne od rieky, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od južnej hranice Libanonu, „bezprostredne po vyhlásení prímeria“ nasadiť armádu, aby si tam v koordinácii s mierovými silami OSN „plnila svoje povinnosti“.

Míkátí taktiež informoval, že sa s predsedom parlamentu Nabíhom Barrím dohodol, že k voľbe nového prezidenta, ktorá by mohla ukončiť dva roky bez hlavy štátu, by malo dôjsť až po vyhlásení prímeria.

Izraelský minister obrany Joav Galant podľa správ izraelských médií v pondelok naznačil možnosť pozemnej operácie proti hnutiu Hizballáh v Libanone.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za posledné dva týždne prišlo o život vyše tisíc Libanončanov a ďalších šesťtisíc utrpelo zranenia. Milión ľudí, teda pätina obyvateľstva, utieklo zo svojich domovov, uviedla libanonská vláda.

Rezolúcia BR OSN č. 1 701 ukončila mesiac trvajúcu vojnu medzi Hizballáhom a Izraelom v roku 2006. Zahŕňala výzvu na úplne stiahnutie Izraela z južného Libanonu, pričom libanonská armáda a mierové sily mali byť jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

Neobsadený post prezidenta je dôsledkom Národnej dohody z roku 1943, podľa ktorej môže byť prezidentom Libanonu len maronitský kresťan. Predsedom vlády môže byť len sunnitský moslim, parlamentu zase môže predsedať len šíitský moslim. Ich zástupcovia musia byť východní ortodoxní kresťania.

(tasr)


Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok