V používaní zimných pneumatík sa na Slovensku nič nemení

V poslednom období sa vyrojili správy o nutnosti používať nové zimné pneumatiky so symbolom znázorňujúcim snehovú vločku v horskom masíve.

Zimné pneumatiky. Ilustračné foto: Nokian Zimné pneumatiky. Ilustračné foto: Nokian

Na sociálnej sieti Ministerstvo vnútra (MV) SR zdôrazňuje, že vo verejnom priestore kolujú nepravdivé informácie, že od 1. októbra sa na Slovensku môžu používať iba pneumatiky označené spomínaným horským symbolom.

„Slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi), alebo pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S,“ podotkol rezort.

Nepravdivé informácie podľa neho uvádzali, že na Slovensku sú od 1. októbra povolené iba pneumatiky označené horským symbolom. Podľa ministerstva tieto pneumatiky povinné nie sú, symbol však vodičov informuje, že ich výkon v snehových podmienkach bol overený a pneumatiky tak spĺňajú určité kritériá.

„Pri ceste do zahraničia odporúčame vodičom, aby si overili pravidlá používania zimných pneumatík v tom-ktorom štáte,“ odporučilo ministerstvo.

(tasr)