Budeme pokračovať v posvätnej misii, vyhlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok pri príležitosti výročia útoku zo 7. októbra prisľúbil, že bude pokračovať v boji proti palestínskemu hnutiu Hamas, a to dovtedy, dokým nebude táto "posvätná misia" splnená.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

„Pokiaľ nepriateľ ohrozuje našu existenciu a mier v našej krajine, budeme pokračovať v boji. Pokiaľ budú naši rukojemníci stále v Gaze, budeme pokračovať v boji,“ vyhlásil Netanjahu v televíznom prejave a prisľúbil, že sa nevzdá a bude pokračovať v „posvätnej misii“.

Návrat rukojemníkov Netanjahu prisľúbil už skôr v pondelok. Na zhromaždení v Jeruzaleme izraelský premiér zdôraznil, že ľudí, ktorí sú stále v palestínskom zajatí, „sme povinní priviesť späť“, rovnako ako „našich hrdinov, ktorí padli pri obrane vlasti a národa“.

Militanti Hamasu vedú vojnu s Izraelom od 7. októbra 2023, keď zaútočili na juh krajiny. Útok si vyžiadal 1205 obetí, väčšinu tvorili civilisti. Celkovo je podľa denníka Times of Israel v rukách Hamasu stále 97 rukojemníkov, z ktorých 34 je považovaných za mŕtvych.

Po útoku Hamasu začal Izrael s odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41-tisíc ľudí. Takmer všetci z 2,4 milióna obyvateľov pásma boli v dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy aspoň raz vysídlení.

(tasr, reuters)