Sibírčana odsúdili na 18 rokov za pokus o podpálenie regrutačného centra

Vojenský súd v ruskej Altajskej oblasti v piatok odsúdil na 18 rokov väzenia 46-ročného Sibírčana za plánovanie založenia požiaru v armádnom náborovom centre v regionálnej metropole Barnaul.

Podozrivých útoèníkov z piatkového teroristického útoku na koncertnú sálu v Moskve predviedli pred súd Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že muž bol zadržaný v novembri 2023 pri „nevydarenom pokuse o spáchanie teroristického činu“. Informovala o tom agentúra AFP.

Rusko zaznamenalo vlnu podpaľačských útokov na regrutačné strediská po tom, keď prezident Vladimir Putin v septembri 2022 nariadil mobilizáciu. Súdy v Rusku odvtedy za tieto útoky vyniesli mnohé vysoké tresty.

Muž zo Sibíri bol obvinený, že sa spojil so zakázanou „teroristickou organizáciou“ a na základe jej pokynov pripravoval zápalné fľaše, takzvané Molotovove kokteily.

Rusko od začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zintenzívnilo zásahy proti disidentom, pričom úroveň represií je porovnateľná s obdobím Sovietskeho zväzu.

Ruské médiá okrem toho informovali, že bezpečnostné zložky v prístavnom meste Feodosija na Ruskom anektovanom polostrove Krym zadržali muža podozrivého zo špionáže pre Ukrajinu.

FSB tvrdí, že 30-ročný podozrivý nasnímal a následne poslal ukrajinským bezpečnostným službám fotografie lodí Čiernomorskej flotily. Orgány začali s vyšetrovaním pre podozrenie z vlastizrady.

AFP dodáva, že Rusko často vyšetruje prípady vlastizrady a obviňuje svojich občanov zo špionáže pre Ukrajinu.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok