Francúzske úrady zhabali vily dvoch ruských oligarchov

V danom prípade figurujú dvaja ruskí oligarchovia podozriví z údajného prania špinavých peňazí v organizovanom gangu - Ruslan Goriuchin a Michail Opengejm, ktorí sú súčasne aj držiteľmi cyperských pasov.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95 Francúzsky najvyšší súd. Zdroj: publicdomainpictures.net

Francúzske súdy v rámci vyšetrovania podozrení z prania špinavých peňazí zaistili majetok v hodnote viac ako 70 miliónov eur, ktorý patrí dvom podnikateľom ruského pôvodu.

Podľa francúzskeho denníka Le Monde sa kauza týka najmenej troch víl na Azúrovom pobreží na juhu Francúzska, pričom otázny je najmä spôsob ich nadobudnutia s využitím úverov poskytnutých súkromnými spoločnosťami so sídlom na Cypre alebo Britských Panenských ostrovoch.

Obidvaja v Rusku pôsobili v sektore energetiky. Goriuchin sa na sociálnych sieťach prezentuje aj ako expert na investície do luxusných nehnuteľností na Azúrovom pobreží a v Monaku a je považovaný za niekdajšieho asistenta Arkadija Rotenberga, priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Opengajmovo meno sa objavuje v databáze subjektov, ktoré využívajú daňové raje, známej ako Panama Papers.        

Justičné úrady zhabali vidiecky dom s bazénom na 22,5-hektárovom pozemku lemovanom cyprusmi a olivovníkmi vo štvrti Chemin de la Rourée v meste Grasse. Zaistená bola aj vila v bohatej štvrti Boulouris mesta Saint-Raphaël – ide o objekt pri mori s vlastným prístavom. Poslednou zhabanou nehnuteľnosťou je vila v mestečku Grimaud zakúpená v lete 2014.

(tasr, afp)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok