Holandsko prisľúbilo 400 miliónov eur na spoločný vývoj dronov s Ukrajinou

Holandský minister obrany Ruben Brekelmans v nedeľu na vopred neohlásenej návšteve Kyjeva oznámil, že jeho krajina investuje 400 miliónov eur do spoločného vývoja moderných dronov s Ukrajinou a dodá jej ďalšie stíhačky F-16.

Ruben Brekelmans v Charkove. Foto: X/Ruben Brekelmans Ruben Brekelmans v Charkove. Foto: X/Ruben Brekelmans

Ruben Brekelmans tiež navštívil mesto Charkov asi 40 kilometrov od ruskej hranice. „Vojna sa zintenzívňuje každý deň a Ukrajina vytvára ďalšie brigády, ktoré potrebujú podporu, vojenské vybavenie. Potrebujeme neustály prísun podpory,“ povedal Brekelmans pre Reuters v ukrajinskej metropole.

Holandsko prisľúbilo Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú podporu v hodnote desať miliárd eur, z ktorých dosiaľ vynaložilo približne štyri miliardy.

Brekelmans po sobotňajšej ceste do Charkova, bombardovaného ruskými jednotkami, povedal, že útoky na vojenské ciele v Rusku sú jedinou cestou, ako toto mesto brániť.

Ukrajina žiada svojich partnerov, aby jej povolili používať dodané zbrane na údery na ciele hlboko na území Ruska a aby jej poskytli ďalšie systému protivzdušnej obrany. Holandsko viedlo s ďalšími krajinami snahy dodať Ukrajine lietadlá F-16 a samo ich prisľúbilo 24.

Prvé tieto lietadlá z Holandska už podľa ministra operujú v ukrajinskom vzdušnom priestore a ďalšie dodajú v najbližších mesiacoch alebo začiatkom budúceho roka. Holandsko tiež dodáva náhradné diely, muníciu a palivo a chce rozšíriť výcvik ukrajinských pilotov.

Okrem toho ohlásilo plán dodať protivzdušný systém Patriot zložený z častí od rôznych iných krajín, niektoré je však podľa Brekelmansa ťažké zadovážiť. Ukrajina už používa jeden radar systému Patriot a čoskoro dostane tri odpaľovacie zariadenia, doplnil minister.

(tasr, reuters)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok