Taliansko zakázalo cestovanie za účelom náhradného materstva

Taliansky parlament v stredu znemožnil párom odísť do zahraničia s cieľom získať tam dieťa prostredníctvom náhradného materstva. Návrh podala vládnuca strana Bratia Talianska premiérky Giorgie Meloniovej.

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 21.08.23 Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Senát hornej komory parlamentu schválil zákon pomerom hlasov 84 ku 58. Minulý rok ho odobrila dolná komora parlamentu.

Legislatíva rozširuje zákaz náhradného materstva, ktorý v Taliansku platí už od roku 2004, aj na tých, ktorí odchádzajú do iných štátov, kde je to legálne. Za porušenie zákona hrozí trest odňatia slobody až do dvoch rokov a pokuta vo výške milión eur.

„Materstvo je úplne jedinečné, absolútne sa nedá nahradiť a je základom našej civilizácie,“ povedala počas parlamentnej rozpravy senátorka za stranu Bratia Talianska Lavinia Mennuniová. „Chceme vykoreniť fenomén turistiky za náhradným materstvom,“ dodala.

Začiatkom tohto roka Meloniová označila náhradné materstvo za „neľudskú“ prax, ktorá zaobchádza s deťmi ako s produktmi v supermarkete, čím sa priklonila k postoju katolíckej cirkvi.

(mja)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok