Britský parlament bude diskutovať o návrhu legalizovať eutanáziu

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 23.07.09 Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Návrh predložila poslankyňa Kim Leadbeaterová z vládnucej Labouristickej strany. V budúcnosti by museli sudca a dvaja lekári potvrdiť želanie pacienta, ktorý chce ukončiť svoj život.

Eutanázia je zatiaľ všade okrem Škótska považovaná za trestný čin, za ktorý hrozí maximálny trest odňatia slobody 14 rokov.

Predloženie návrhu zákona do Dolnej snemovne je formálnym krokom. Prvá rozprava je naplánovaná až na 29. novembra. Súčasný premiér Keir Starmer ešte ako opozičný líder oznámil, že je za legalizáciu eutanázie. Jeho labouristi majú v dolnej komore parlamentu pohodlnú väčšinu.

„Nie je to o ľuďoch so zdravotným postihnutím, nie je to o ľuďoch s duševnými chorobami. Toto je skôr o nevyliečiteľne chorých,“ povedala Leadbeaterová o zákone pre britskú stanicu BBC.

Odpor voči eutanázii vyjadrila cirkev. Hlava anglikánskej cirkvi, arcibiskup z Canterbury Justin Welby, varoval pred nebezpečným vývojom, keď viac ľudí bude chcieť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

Zákon musí po Dolnej snemovni schváliť aj horná komora, Snemovňa lordov, ktorej členom je aj Welby a ďalších 25 anglikánskych biskupov.

(tasr, dpa)