Prieskum: Štvrtina ukrajinských utečencov v Európe sa neplánuje vrátiť domov

Otázky kládol bavorský inštitút Ifo v priebehu júna 2024 na bližšie neurčenej vzorke. Takmer 25 percent opýtaných sa chce dlhodobo usadiť v prijímajúcej krajine, zato len štyri percentá respondentov sa chcú vrátiť bez ohľadu na situáciu.

Ukrajinskí uteèenci na hraniènom priechode Ub¾a-Malyj Bereznyj Utečenci na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Foto: TASR/František Iván

„Približne 35 percent ukrajinských utečencov sa chce vrátiť na Ukrajinu hneď, ako to bude opäť bezpečné,“ priblížil riaditeľ Centra pre výskum migrácie v Ifo Panu Poutvaara. Spresnil tiež, že necelých 11 percent opýtaných sa do vlasti už vrátilo a ďalšia štvrtina respondentov bola nerozhodnutá.

Čím dlhšie Rusko vedie vojnu na Ukrajine, tým viac utečencov si vie predstaviť budúcnosť mimo Ukrajiny, citoval autorov štúdie Joopa Ademu a Yvonne Giesingovú spravodajský portál Ukrajinska pravda.

Bezprostredne po úteku z Ukrajiny sa až 60 percent opýtaných vyjadrilo, že sa chce vrátiť, ak bude v krajine bezpečne, „len desať percent Ukrajincov vtedy uviedlo, že sa chce dlhodobo usadiť“ mimo, uviedol inštitút.

„Miera ‚návratnosti‘ začala postupne klesať, a to priemerne o 2,7 percentuálneho bodu za každých sto dní na úteku,“ dodal Ifo.

(sab)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok