Ak sa vojna na Blízkom východe rozšíri, bude to katastrofa, vraví iránsky minister

Vojna na Blízkom východe a z nej vyplývajúce nebezpečia boli jednou z tém rokovania irackého ministra zahraničných vecí Fuáda Husajna so šéfom českej diplomacie Janom Lipavským. Husajn o tom informoval po stretnutí.

Iran Holds Annual Military Parade Marking Iran-Iraq War Anniversary, Tehran - 21 Sep 2024 Príslušníci iránskej armády počas vojenskej prehliadky. Foto: Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ak bude vojna v Libanone pokračovať, podľa iránskeho ministra hrozí, že sa rozšíri do ďalších krajín. To by bola katastrofa nielen pre región Blízkeho východu, ale ohrozilo by to mier a bezpečnosť na celom svete, vyhlásil.

S Lipavským sa podľa jeho slov zhodli, že je nutné, aby sa boje v oblasti Pásma Gazy a tiež v Libanone zastavili, pretože rozšírenie vojny do Libanonu nastalo podľa neho práve preto, že boje v Gaze pokračovali.

„Vojna v Gaze viedla k vojne v Libanone. A vojna v Libanone, ak bude pokračovať, povedie k ďalším vojnám. Problémy sa neriešia vojnami či atentátmi a zabíjaním. Problémy sa riešia porozumením,“ zdôraznil Husajn.

Pokračovanie bojov v Libanone bude mať podľa neho vplyv na celú spoločnosť v regióne, ktorá sa bude konfliktom cítiť veľmi ohrozená a nebude môcť v krajine naďalej žiť. Poukázal aj na možnosť sťahovania sa ľudí do iných krajín, čo by mohla pocítiť aj Európa. Je preto podľa neho nutné, aby sa všetci snažili konflikt zastaviť diplomatickou cestou.

Irak sa podľa neho obáva, že sa vojna môže rozšíriť do ďalších oblastí a krajín. „To bude pre región katastrofa a skutočne to ohrozí mier a bezpečnosť v regióne, ale aj na celom svete,“ podotkol. Za základný problém označil to, že Palestínčania nemajú zaručené svoje práva.

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu a vyhlásilo, že proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. Izrael útočí na pozície Hizballáhu na juhu a východe Libanonu od 23. septembra. Vodcu hnutia Hasana Nasralláha zabil počas náletu na libanonskú metropolu Bejrút 27. septembra.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok