Po smrteľnom útoku medveďa pri Hybe eliminovali na severe za deväť dní 12 problémových medveďov

Na sociálnej sieti to v nedeľu uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom SNS), ktorého informoval riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Štefan Kysel.

medvede_les_pixabay ilustračné foto: Pixabay.com

Novelizované zákony, ktoré zabezpečujú ochranu ľudí pred útokmi medveďov podľa Tarabu dokazujú, že sú efektívne a fungujú dobre.

„Dávajú dostatočné nástroje dotknutým organizáciám a popritom nepovoľujú nekontrolovaný a svojvoľný odstrel, ktorý by narážal na záväzky Slovenska pri ochrane chránených druhov,“ napísal Taraba. Podľa ministra je potrebné, aby obce, mestá a okresné úrady vyhlasovali v rizikových okresoch mimoriadnu situáciu a konali. Práve vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje problémové medvede redukovať.

„Aj vývoj na severe za uplynulé dni dokazuje, že to funguje,“ skonštatoval. Envirorezort podľa jeho slov plánuje tiež spustiť program osvety pre širšiu verejnosť.

Vláda v uplynulom týždni schválila materiál, podľa ktorého má Taraba do konca roka predložiť vláde návrh na vytvorenie zásahových tímov pre medveďa hnedého v národných parkoch. Taktiež má prehodnotiť územnú pôsobnosť ŠOP v danej oblasti.

Ako prvé zásahové tímy budú zriadené v Tatranskom Národnom parku a v Národnom parku Nízke Tatry. Aktuálne je na Slovensku päť zásahových tímov pre medveďa, a to Sever, Juh, Západ, Podpoľanie a Ponitrie.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s výskytom synantropného medveďa vyhlásil Okresný úrad Liptovský Mikuláš 5. októbra. Išlo o reakciu na tragický incident pri obci Hybe, kde stret s medveďom neprežil starší muž.

(tasr)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok