Aliancia za rodinu poslala odkaz ministrovi Druckerovi: Nenúťte školy klamať o pohlaví

Predseda združenia Aliancia za rodinu Anton Chromík uviedol, že odmieta, aby náboženské školy museli byť "nábožensky neutrálne". Rovnako odmieta, aby školy museli klamať o pohlaví a vydávať potvrdenia s nesprávne uvedeným pohlavím.

V novembri 2017 vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: Marko Erd/TASR Tomáš Drucker. Foto: TASR/Marko Erd


„Žiadame, aby sa skutočne rešpektovalo, že rodičia, ktorí majú rozhodujúcu úlohu vo výchove svojich detí, majú toto právo aj v citlivých etických otázkach a pri sexuálnom tréningu ich detí v školách vždy, a nezaujíma nás dohadovanie, či je, alebo nie je taký program so štátnym vzdelávacím programom či takzvanými inováciami. Odmietame, aby boli rodičia pokutovaní za to, že ich päťročné deti vymeškajú viac ako 5 dní v škôlke,“ dodal Chromík v reakcii na predložený vládny návrh novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení.

Peter Beň z Aliancie vyhlásil, že ako povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas), do zákona chce „vložiť okrem princípov, s ktorými určite môžeme súhlasiť, aj povinnosť školy dodržiavať princíp náboženskej neutrality“.

Hodnoty však podľa Beňa vždy vychádzajú z náboženstva danej spoločnosti. Popierať vplyv náboženstva znamená popieranie morálnych základov spoločnosti, na ktorých stojí.

„Preto Taliansko, hoci nie je náboženským štátom, bojovalo za ponechanie krížov v školách aj s Európskym súdom pre ľudské práva a bolo úspešné. Školy by mali skôr vychovávať k rešpektu k ústavným hodnotám cyrilometodského dedičstva a náboženskej slobode a nie k náboženskej neutralite, za ktorou sa skrýva skôr snaha štátu stavať sa nad náboženské hodnoty. Určite iné princípy by mali platiť pre štátne školy, ale štát nemôže vyžadovať náboženskú neutralitu pri náboženských školách,“ vyhlásil Beň.

Dodal, že by to bolo v rozpore so zmluvou so Svätou stolicou a obdobnou zmluvou s registrovanými cirkvami a s účelom, pre ktoré cirkvi tieto školy zakladali. Netreba zabúdať ani na vôľu rodičov, ktorí sa rozhodnú pre cirkevnú školu práve preto, že deti budú vyrastať vo viere a rodičia vedia, aké hodnoty budú deťom odovzdávané,“ poznamenal.

„Viac ako 16-tisíc občanov podpísalo petíciu ‚Nenúťte školy klamať o pohlaví pán Gröhling, po druhé!‘. Všetky argumenty platia aj pre recyklovaný návrh, ktorý nám dnes predkladá minister Drucker. Zatajovanie pravdy o skutočnom biologickom pohlaví aj sfalšovanými odpismi dokladov môže priniesť viac problémov ako riešení a zasiahnuť do práv tretích osôb,“ dodal predseda Chromík.

Mnohí riaditelia škôl či katolícke školy sa tak podľa predsedu Aliancie za rodinu „dostanú do konfliktu s pravdou, so svojím svedomím, ale aj so základným poslaním školy učiť pravdivo, na základe vedeckých faktov“.

„Na biológii žiakom rozlíšia muža a ženu a na potvrdení tú biológiu poprú. Prečo Drucker pokračuje v Gröhlingovej progresívnej línii? Neočakávali sme, že táto vláda preberie progresívne návrhy SaS,“ konštatoval Chromík.

Stanislav Gunčaga tiež zdôraznil, že žiadajú parlament o neprijatie ustanovenia ohľadom pokutovania rodičov „len za to, že ich deti nechodia do škôlky“.

„Ak chce znížiť vek povinnej školskej dochádzky, v poriadku, nech to urobí, ale opakovane pokutovať rodičov, ak ich päťročné deti vynechajú viac ako 5 dní v mesiaci v škôlke až do 331,50 eura, sa javí ako direktívne rozhodovanie od stola z Bratislavy, ktoré nerozlišuje potreby detí a rôznorodé rodinné situácie,“ konkretizoval Gunčaga.

Zdôraznil, že tlak na rodičov, aby pracovali a dieťa dávali za každú cenu do škôlky, vedie k tomu, že mnohé deti chodia do škôlky so silnými príznakmi infekčného ochorenia, následkom čoho trpia deti s oslabenou imunitou.

Predseda Aliancie za rodinu Chromı́k na záver vyhlásil, že združenie vyzýva vládu, aby „ustúpila od presadzovania týchto návrhov v parlamente“ a vyzýva poslancov parlamentu, aby „nehlasovali za vyššie uvedené zmeny, ale aby predložili návrh, ktorý bude garantovať, že v citlivých etických otázkach a o spôsobe výchovy v oblasti sexuálneho správania bude vždy rozhodovať rodič a nie škola“.

(max)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok