Konsolidačný balík vnímajú podľa prieskumu negatívne takmer tri štvrtiny ľudí

Prieskum uskutočnila agentúra SCIO na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov v dňoch 7. až 11. októbra 2024.

seniori ubytovanie Košice Ilustračné foto: pexels.com

Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií vníma negatívne 73 percent ľudí naprieč politickým spektrom. Najväčšie obavy majú zo zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH).

Najväčšími kritikmi konsolidačného balíka boli najmä voliči opozičných strán, a to Progresívneho Slovenska (93 percent) a KDH (92 percent). Kriticky sa však podľa prieskumu k prijatým konsolidačným opatreniam postavili aj voliči vládnej koalície, u voličov Hlasu nespokojnosť vyjadrila viac ako polovica oslovených (58,04 percent).

„Tieto postoje sú pochopiteľné, najmä v kontexte, v ktorom negatívny dosah konsolidačného balíka na osobné financie predpokladá až 76 percent opýtaných,“ uviedol hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus.

Najkritickejší k vládnym opatreniam boli podľa prieskumu voliči strany Demokrati, no vážny dosah na svoje financie očakáva aj 68 percent voličov Smeru, 68 percent voličov Hlasu a 66 percent voličov SNS.

„Naplnil sa náš predpoklad, že za najväčší problém budú opýtaní považovať zvýšenie DPH z 20 na 23 percent, a to až 64,8 percenta. Aj v tomto prípade sú zrejmé obavy naprieč politickým spektrom a podiel opozičných a koaličných voličov je dokonca ešte vyrovnanejší, ako v predchádzajúcich príkladoch. Najlepšie to vidieť na voličoch Progresívneho Slovenska (59 percent) a Smeru, kde je obava z rastu DPH až na úrovni 67 percent,“ doplnil Klus.

Respondentom osloveným v prieskume sa nepozdávala ani komunikácia vlády pri zavádzaní konsolidačných opatrení. Za nejasnú, zmätočnú alebo nedostatočnú ju označilo 66 percent opýtaných.

„Na rozdiel od DPH, v tomto prípade kritická časť respondentov zo strany vládnej koalície slabne. Podielovo najkritickejší sú ku komunikácii voliči hnutia Slovensko na úrovni až 91 percent, pričom z vládnej koalície sa ako najmenej kritickí javia voliči Hlasu s len 28 percent,“ uzavrel Klus.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok