Maduro na stretnutí s Putinom ocenil nezničiteľné vzťahy Venezuely a Ruska

Venezuela je už dlho kľúčovým spojencom Ruska.

Russia BRICS Summit Maduro a Putin na stretnutí BRICS FOTO: Alexander Nemenov, Pool Photo via AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v stredu na samite krajín zoskupenia BRICS v ruskom meste Kazaň stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Na schôdzke podľa venezuelskej televízie ocenil nezničiteľné vzťahy medzi oboma krajinami a vyjadril svoj obdiv Rusku za jeho „boj proti nacizmu“, čím narážal na konflikt na Ukrajine.

„Obdivujeme tiež víťazstvá, ktoré ste dokázali dosiahnuť pre ruský ľud na všetkých frontoch globálneho boja – ekonomickom, kultúrnom, vojenskom, politickom, diplomatickom, preto sme hrdí, že ste našimi priateľmi,“ povedal Maduro.

Venezuela je pripravená na investície z Ruska a prehĺbenie spojenectva vo všetkých oblastiach politiky a podnikania. Maduro v tejto súvislosti avizoval, že 17. novembra sa uskutoční zasadnutie rusko-venezuelskej medzivládnej komisie.

Putin konštatoval, že Venezuela je pre Moskvu spoľahlivým partnerom v Latinskej Amerike a vo svete. „Strategické partnerstvo medzi našimi krajinami sa naďalej posilňuje,“ povedal.

Zosnulý prezident Hugo Chávez podporoval Moskvu počas krátkej vojny v Gruzínsku v roku 2008. Maduro opakovane vyjadril svoju podporu Rusku a Putinovi, a to pred inváziou na Ukrajinu. Moskva sa postavila na stranu Caracasu po uvalení sankcií zo strany Spojených štátov. Putin zasa podporil Madura po jeho znovuzvolení v júlových voľbách, ktorých výsledky odmietlo množstvo krajín uznať.

(tasr, afp)


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok