Von der Leyenová zrušila stretnutie so srbským premiérom, no prezident verí v európsku cestu

Srbský prezident Aleksandar Vučič mal prejav počas konferencie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Belehrade.

Stre¾ba v Belehrade Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto TASR/AP

„Pokiaľ budem prezidentom republiky, nezmeníme hlavné ciele našej vnútornej a zahraničnej politiky. To znamená, že naša európska cesta a presadzovanie európskeho Srbska sú pre náš pokrok kľúčové, Srbsko bude na tejto ceste odhodlane pracovať a dúfame vo výsledky,“ ozrejmil Vučič.

Oznámil, že s von der Leyenovou viedol veľmi dlhú a mimoriadne otvorenú diskusiu. Európska únia má proti Srbsku v niektorých veciach výhrady, ale podľa jeho slov bola šéfka eurokomisie vždy pripravená vypočuť si aj srbskú stranu.

Vučič spresnil, že spolu diskutovali aj o programe reforiem, ktoré majú napomôcť krajine vstúpiť do EÚ. „Vieme, čo je našou úlohou a čo musíme urobiť v oblasti právneho štátu, najmä v oblasti súdnictva,“ povedal.

Von der Leyenová na tlačovej konferencii uviedla, že partnerstvo medzi EÚ a Srbskom je čoraz pevnejšie. „Európa je naďalej pevne odhodlaná podporovať európsku budúcnosť Srbska. V časoch konfliktov, vojen a nepokojov je členstvo v EÚ prísľubom mieru a prosperity. A je to prísľub, ktorý môžeme spoločne splniť. Srbsko je už teraz jednou z krajín, ktoré najviac pokročili v prístupovom procese,“ dodala.

Vučič predtým podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že krajina by získala členstvo v EÚ, len ak uzná nezávislosť Kosova a pripojí sa k protiruským sankciám. Srbský vicepremiér Aleksandar Vulin však podľa TASS zdôraznil, že „Srbi nezradia Rusko“ a republika sa k sankciám nepridá. Rázne tiež odmietol kompromis v otázke nezávislosti Kosova, a to i v prípade možného vstupu do EÚ.

Šéfka EK počas tohto týždňa cestuje po krajinách západného Balkánu, aby ich ubezpečila, že rozširovanie Únie zostáva pre 27-členný blok prioritou. Do Srbska pricestovala na dvojdňovú návštevu, pričom okrem prezidenta sa má v pláne stretnúť s ďalšími poprednými predstaviteľmi krajiny.

V piatok večer však veľvyslanec EÚ v Srbsku pre agentúru AFP uviedol, že von der Leyenová zrušila stretnutie so srbským premiérom Milošom Vučevičom. Dôvodom je jeho predchádzajúce stretnutie s ruským ministrom hospodárstva Maximom Rešetnikovom.

Srbsko požiadalo o členstvo v EÚ v decembri 2009 a štatút kandidátskej krajiny mu udelili v marci 2012. Prístupové rokovania sa začali v januári 2014. Doteraz sa otvorilo 22 z 35 prístupových kapitol, pričom boli predbežne uzavreté dve z nich. V poslednom období sa však proces výrazne spomalil, najmä pre vzťahy Belehradu s Ruskom a neúspešné snahy o normalizáciu vzťahov s Kosovom.

(tasr, tanjug)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok