Holandsko sprísňuje azylové pravidlá

Krajina skráti platnosť povolení na pobyt pre žiadateľov o azyl na maximálne tri roky.

Nový holandský premiér pris¾úbil podporu Ukrajine, kritizoval Rusko Dick Schoof. Foto: TASR/AP

Budúci mesiac krajina zároveň zavedie hraničné kontroly v rámci širšieho obmedzenia migrácie, uviedol holandský premiér Dick Schoof. Okrem zrušenia časovo neobmedzených povolení na pobyt pre zaregistrovaných žiadateľov o azyl vláda zruší aj ich zvýhodnené bývanie. Namiesto toho im ponúkne základné spoločné ubytovanie, ktoré obmedzí aj zlučovanie rodín.

Po uplynutí trojročnej lehoty sa povolenia prehodnotia, aby sa rozhodlo, či ich zrušia alebo predĺžia. Podľa Schoofa sa rozšíria aj záchytné centrá pre odmietnutých či neregistrovaných žiadateľov o azyl, aby sa tak urýchlil ich návrat do domovskej krajiny.

Po vzore Nemecka Holandsko koncom novembra zavedie i hraničné kontroly zamerané na boj proti nelegálnej migrácii. Premiér priznal, že v súčasnosti nedokáže vyhodnotiť, aké následky prinesú opatrenia, no zároveň zdôraznil ich nevyhnutnosť. „Uvidíme, čo to ovplyvní, to sa nedá vyjadriť číslami. Avšak tento balík bezpochyby ovplyvní počet ľudí, ktorí do Holandska prídu, ako aj počet tých, ktorí odídu,“ povedal novinárom.

Holandské združenie mestských rád v piatok tieto plány skritizovalo a uviedlo, že sú ťažko realizovateľné a mohli by priniesť chaos.

Balík opatrení na obmedzenie migrácie predložila vláda vedená krajne pravicovou Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa. Sľuby Wildersa o tvrdom postoji k azylovej politike mu priniesli víťazstvo vo voľbách v novembri minulého roka, hoci počet žiadostí o azyl na obyvateľa v Holandsku nie je vyšší ako priemer EÚ. Po rokoch rozpočtových škrtov má však jediné centrum pre žiadateľov o azyl v krajine problémy zvládnuť prílev migrantov.

(tasr, reuters)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok