Putin verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred priamym zapojením do vojny

Pod týmto scenárom ruský prezident predstavil možnosť, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku, píše agentúra AFP.

Russia_BRICS_Summit823271082311 (1) Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas druhého dňa samitu skupiny BRICS v Kazani 23. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin už v septembri varoval, že povolenie používať takéto zbrane by znamenalo, že členské štáty NATO sú vo vojne s Ruskom. Vyjadril sa tak v čase, keď americkí a britskí predstavitelia uvažovali o tom, že by Kyjevu umožnili útočiť na ciele hlboko v ruskom vnútrozemí.

„Nič mi o tom nepovedali, ale verím, že ma počuli,“ odpovedal Putin na otázku novinára o tom, či si myslí, že si Západ vypočul jeho varovanie. „Ukrajinské jednotky nemôžu používať tieto zbrane samostatne. Môžu to robiť jedine špecialisti z krajín NATO, pretože potrebujú satelitné dáta, ktorými Ukrajina prirodzene nedisponuje,“ podotkol šéf Kremľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľko mesiacov žiada svojich západných spojencov o povolenie používať zbrane dlhého dosahu na ciele hlboko v Rusku, pripomína AFP. Podľa jeho slov by tento krok motivoval Moskvu k snahe o mier.

Západní predstavitelia minulý mesiac naznačili, že rozhodnutie v tejto veci sa už blíži. Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden ho neskôr odložili vzhľadom na hrozby Moskvy.

Americký prezident zľahčoval Putinovo varovanie a americkí predstavitelia tvrdili, že rakety by pravdepodobne mali len obmedzený vplyv na ukrajinskú vojenskú kampaň.

(tasr)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok