Netanjahu varoval pred jadrovými ambíciami Iránu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že Irán sa snaží vytvoriť "zásobu" jadrových bômb zameraných na zničenie Izraela.

Israel Palestinians Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomenula, že Netanjahu prišiel s týmto vyhlásením dva dni po tom, čo Izrael v Iráne podnikol letecké útoky na vojenské ciele. „Irán sa snaží vyvinúť zásobu jadrových bômb, aby nás zničili, vybavených raketami dlhého doletu, medzikontinentálnymi raketami, ktoré sa Irán snaží vyvinúť,“ povedal Netanjahu v prejave k poslancom izraelského parlamentu – Knesetu -, ktorí sa po prestávke zišli na otvorení svojho zimného rokovacieho cyklu.

„Irán môže kedykoľvek ohroziť celý svet,“ varoval Netanjahu, ktorý poslancov ubezpečil, že zastavenie iránskeho jadrového programu je v popredí snáh izraelskej vlády.

Varoval, že „fanatická os zla vedená Iránom hrozí zničením našej krajiny a hrozí, že ovládne ďalšie krajiny…, ašpiruje na prevzatie kontroly nad naším regiónom silou“, pričom Izrael mu v dosiahnutí tohto cieľa stojí v ceste. Vedenie Iránu podľa Netanjahua zastáva názor, že „ak padne Izrael“, do rúk Iránu padne aj celý Blízky východ.

Netanjahu okrem toho parlament informoval, že chce pokračovať v procese uzatvárania mieru s arabskými krajinami – podobných tzv. Abrahámovým dohodám – sérii zmlúv, na základe ktorých Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Maroko a Sudán uznali Izrael a nadviazali s ním diplomatické vzťahy.

AFP dodala, že Netanjahu o nových zmluvách hovoril v situácii, keď sa Washington snaží rokovať s arabskými štátmi o dlhodobých plánoch na povojnovú správu v palestínskom Pásme Gazy.

Netanjahu pred poslancami pripomínal, že mier je v záujme oboch strán, pričom argumentoval, že štáty regiónu i ďalšie krajiny veľmi dobre vidia údery, ktoré „uštedríme tým, ktorí na nás útočia“. Dodal, že Izrael sa podobne ako arabské štáty usiluje o stabilný, bezpečný a prosperujúci Blízky východ.

Spojené štáty, hlavný podporovateľ Izraela, sa už dlho snažia sprostredkovať prípadnú dohodu medzi Saudskou Arábiou a Izraelom, ktorá by znamenala americké bezpečnostné záruky pre toto blízkovýchodné kráľovstvo.

Washington dúfa, že mu Netanjahua podarí presvedčiť, aby zastavil vojnu v Pásme Gazy a získal tak mocného arabského spojenca, strážcu dvoch najposvätnejších miest islamu. Rijád však každú takúto dohodu podmienil uznaním nezávislého palestínskeho štátu – čo je požiadavka, ktorú Izrael odmieta.
Saudská Arábia sa nepripojila k Abrahámovým dohodám z roku 2020 a nikdy neuznala ani Izrael.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok