Talibanský minister vnútra sa snaží zaujať Západ

Od návratu k moci v Afganistane v roku 2021 Taliban sľuboval zmiernenie pravidiel, no namiesto toho zaviedol tvrdé obmedzenia, najmä voči ženám.

bojovníci Talibanu hliadkovanie ulica Afganec sa fotí s bojovníkmi Talibanu počas ich hliadkovania v Kábule (19.8.2021). Foto: TASR/AP

Kým náboženský líder Hajbatulláh Achúndzáda obhajuje najprísnejšiu interpretáciu práva šaría, minister vnútra Sirádžuddín Hakkání sa prezentuje ako pragmatickejší a potenciálne umiernený zástupca hnutia, píše New York Times.

Hakkání, ktorého západ považuje za teroristu, sa postupne stáva diplomatickou tvárou Talibanu. S podporou pakistanskej tajnej služby ISI a štátov Perzského zálivu usiluje o zlepšenie vzťahov s krajinami ako Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia, a dokonca získal výnimku OSN na cestovanie. 

Aj keď Hakkání lobuje za pragmatickejšie prístupy vrátane umožnenia prístupu žien k vzdelaniu a práci, analytici varujú pred rizikami spolupráce s jeho sieťou, ktorá dlhodobo slúžila ako významný hráč v teroristických útokoch v Afganistane.

(mm)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok