Plánovanie útoku na mešitu má dohru. V Iráne vykonali trest smrti

Iránsko-nemeckého občana Jamshida Sharmahda v pondelok v Iráne popravili na základe obvinenia z terorizmu, uviedla v pondelok iránska justícia.

Germany Iran Ľudia si pripomínajú iránsko-nemeckého Jamshida Sharmahda počas protestu po jeho poprave v Iráne, neďaleko ministerstva zahraničia v Berlíne, Nemecko, pondelok 28. októbra 2024. Foto: ČTK / AP / Markus Schreiber / Profimedia.sk

Muža popravili v pondelok ráno, informovala tlačová agentúra Mízán. Irán obvinil Sharmahda z plánovania útoku na mešitu v roku 2008, pri ktorom zahynulo 14 ľudí, ako aj zo spolupráce so zahraničnými spravodajskými službami.

Irán tiež Sharmahda obvinil z vedenia skupiny Tondar, ktorej údajným cieľom je zvrhnúť iránsku vládu. Tondar označila iránska vláda za „teroristickú“ organizáciu.

V roku 2023 iránsky súd odsúdil Sharmahda na trest smrti. Nemecko v reakcii na trest smrti pre iránsko-nemeckého občana vyhostilo v roku 2023 dvoch iránskych diplomatov.

Jeho rodina obvinenia spochybnila a roky sa usilovala o jeho prepustenie.

V roku 2020 iránska tajná služba zadržala Sharmahda v Dubaji a previezla ho do Iránu. Odvtedy bol vo väzení v Teheráne.

Poprava pravdepodobne povedie k novému napätiu vo vzťahoch medzi Nemeckom a Iránom.

(tasr, ap, afp, dpa)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok