Proces s Depardieuom obvineným zo sexuálneho útoku odložili na marec

Francúzsky súd vyhovel v pondelok žiadosti herca Gérarda Depardieua a o päť mesiacov odložil začiatok súdneho procesu týkajúceho sa obvinení zo sexuálneho napadnutia, ktoré voči nemu vzniesli dve ženy.

Gerard Depardieu Sex Assault Trial - Paris Francúzska filmová scénografka a žalobkyňa Amelie opúšťa súdnu sieň súdneho procesu s francúzskym hercom Gerardom Depardieu, obvineným zo sexuálneho napadnutia, v budove parížskeho súdu v Paríži 28. októbra 2024. Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia.sk

O posunutie procesu žiadali hercovi právnici, pričom sa odvolávali na jeho zlý zdravotný stav.

Depardieu sa na pondelňajšom pojednávaní nezúčastnil. Jeho právny zástupca povedal, že trpí vysokým krvným tlakom a problémami súvisiacimi s cukrovkou. „Gérard Depardieu je veľmi chorý a jeho lekári mu, žiaľ, zakázali zúčastniť sa na pojednávaní, preto požiada o odročenie na neskorší termín, aby sa mohol zúčastniť,“ povedal Depardieuov advokát len niekoľko hodín pred začiatkom pojednávania.

Depardieu nakrútil vyše 200 filmov a televíznych seriálov. Je obvinený zo zneužívania dvoch žien, ku ktorému údajne došlo počas natáčania filmu „Les Volet Verts“ (Zelené okenice) v roku 2021. Depardieu (75) obvinenia popiera.

Jednou z týchto žien, ktorých identitu nezverejnili, je 55-ročná kulisárka. Tvrdí, že Depardieu ju schmatol, dotýkal sa jej pása, pŕs a bokov, pričom mal obscénne poznámky. Svedkom tohto incidentu boli údajne traja ďalší ľudia. Druhou žalobkyňou je asistentka réžie toho istého filmu. Tá tvrdí, že Depardieu ju obchytkával na ulici aj priamo na filmovom pľaci.

Sedemdesiatpäťročný Depardieu bol v roku 2020 obvinený zo znásilnenia a vlani na jeseň bol nútený pozastaviť svoju kariéru, pretože bolo proti nemu vznesené obvinenie zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Depardieu vtedy napísal aj otvorený list, v ktorom uviedol, že ženy nikdy nezneužíval, a odsúdil svoje „lynčovanie mediálnym súdom“. Celkovo ho z rôznych sexuálnych deliktov obvinilo už približne 20 žien.

Jeho právny zástupca v pondelok agentúre Reuters povedal, že až bude Depardieuovo zdravie dostatočne dobré na to, aby sa na procese zúčastnil, predloží dôkazy o tom, že „sa stal terčom falošných obvinení“. Ak by herca uznali za vinného, hrozil by mu päťročný trest odňatia slobody a pokuta vo výške 75.000 eur.

(tasr, reuters)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok